Vegetarisk risotto med haricots verts, kronärtskocka, rostade tomater, svamp och edamamebönor

februari 28, 2013 at 17:30 Lämna en kommentar

Min längtan efter risotto kommer och går, men finns alltid där bubblande under ytan – jag har oerhört svårt att tänka mig ett liv utan regelbundna intag av den här fantastiska italienska rätten! Ingredienserna till en risotto kan varieras i det oändliga, allt ifrån klassikern Risotto alla Milanese med saffran till Risotto al Barolo med rött vin och korv eller varför inte som här, en variant med härliga och nyttiga grönsaker.

Tekniken, tillagningen, valet av rissort o s v varierar lite beroende på vem du frågar. Det ska dock erkännas, att ju fler ingredienser du tillsätter desto svårare är det att få till den där lena, krämiga och vågiga konsistensen, all’onda, som utmärker en perfekt risotto.

Här följer min ”måstelista”:

  1. Köp ett bra risottoris, min favorit är Carnaroli
  2. Förbered alla ingredienser som ska tillsättas risotton innan kokningen börjar
  3. Välj en medeltemperatur på spisen och håll dig till den – inget höjande eller sänkande
  4. En egenkokad eller köpt buljongfond med djupa smaker är optimalt, men om du väljer buljong på tärning, så blanda gärna två sorter t ex höns- och grönsaksbuljong
  5. Förvara buljongen i en kastrull på en separat platta på mycket låg värme – det är viktigt att buljongen är varm när den tillsätts risotton, annars avstannar tillagningsproceduren
  6. Rör kontinuerligt under hela koktiden och tillsätt ca 1/2 dl buljong i taget
  7. Ta av risotton från plattan och rör ner kallt smör och riven parmesan
  8. Låt risotton sätta sig ett par-tre minuter under lock och servera den sen direkt på ett stort fat

Min Vegetariska risotto

Ca 4 portioner som huvudrätt

3 dl risottoris, t ex Carnaroli, Arborio eller Vialone nano
2 schalottenlökar
Rapsolja
1 dl vitt vin
1 liter buljong (vatten och 3 buljongtärningar, blanda t ex grönsaks- och hönsbuljong)
20 gram (en näve) torkad svamp, t ex trattkantareller eller svart trumpetsvamp
3 inlagda kronärtskockor
En näve rucola, riven i mindre delar
10-15 gröna bönor (haricots verts), delade i mindre bitar
10-15 skidor edamamebönor (gröna sojabönor som säljs frysta)
Ca 10 st rostade körsbärstomater
Torkad basilika
Torkad timjan
Torkad oregano
Salt
Svartpeppar
2 dl parmesanost
20 gram smör
en litet knippe bladpersilja

Gör så här
Börja med att halvera och sen rosta körsbärstomaterna i rapsolja, kryddade med lite torkad basilika, timjan, oregano, salt och svartpeppar i en form i ugnen i ca 30 min på 225 grader.

Förbered sedan de övriga ingredienserna som ska vara i risotton, så att allt är klart att tillsättas efter hand.

Koka upp vatten i en kastrull och häll i de frysta edamamebönorna. Ta upp efter en kort stund. Tryck ut de gröna bönorna ur skidorna, glöm inte att plocka bort den tunna hinnan runt bönorna. Koka upp buljongtärningarna med ca 1 liter vatten, låt buljongen stå kvar på plattan men dra ner värmen till lägsta nivån. Riv parmesanen grovt. Skär haricots verts-bönorna och kronärtskockorna i mindre bitar. Riv rucolan i mindre delar. Hacka persiljan. Finhacka schalottenlökarna. Mät upp 1 dl vitt vin. Ta fram den torkade svampen, den kan smulas i direkt i risotton.

Häll i lite rapsolja i en stor stekpanna/gryta, hetta upp på medelvärme. Tillsätt schalottenlöken och låt den svettas en stund. Häll i riset och låt det bli glansigt ett par minuter under omrörning. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan ca 2 dl buljong och låt riset småputtra under ständig omrörning.

Tillsätt haricots verts-bönorna efter en stund och smula i den torkade svampen. Rör och späd sedan regelbundet med buljong under ca 15 min. Blanda i rucolan. Låt koka ett par minuter till och smaka av. Riset ska ha lite tuggmotstånd när det är färdigkokt, men koktiden varierar beroende på rissorten så det bästa är att smaka (ca 20 min är normaltid). Tillsätt kronärtskockorna, edamamebönorna och tomaterna och låt allt bli varmt under de sista minuterna. Salta och peppra lite.

Dra pannan från plattan och vispa i det kylskåpskalla smöret och den rivna parmesanosten med kraftiga tag. Sätt på ett lock och låt stå 2-3 minuter. Häll upp risotton på ett stort fat, strö över lite persilja och servera omedelbart.

Vegetarisk Risotto

Vegetarisk Risotto

Entry filed under: Pasta och Risotto, Varmrätter. Tags: , , , , , , , , , , , .

Linguine alle vongole – less is more Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla, sidfläsk och färsk timjan

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Senaste inläggen