Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla, sidfläsk och färsk timjan

mars 4, 2013 at 14:45 Lämna en kommentar

De små bruna knölarna är lite svårskalade, men är verkligen värda besväret. Soppan blir len och mild med härlig sälta från sidfläsket och fin sötma från den spänstiga och vackra pilgrimsmusslan. En perfekt och lättlagad förrätt!

Jordärtskockssoppa

4 portioner som förrätt

600 gram jordärtskockor
Citron, några droppar
2 schalottenlökar
smör
5 dl buljong (1 hönsbuljongtärning och en 1/2 grönsaksbuljongtärning)
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
Ca 70 g sidfläsk
4 pilgrimsmusslor
rapsolja
färsk timjan

Gör så här
Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre i bitar. Lägg bitarna i kallt vatten med lite pressad citron, så att de inte missfärgas.

Koka upp buljongtärningarna med 5 dl vatten och ställ åt sidan.

Hacka schalottenlöken och fräs den några minuter i smör på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt jordärtskockorna och låt dem fräsa med en stund.

Häll på vinet och låt allt koka upp. Häll över skockorna, löken och vinet i kastrullen med buljong och koka skockorna tills de är mjuka, 15-20 min.

Sila av och behåll buljongen. Lägg jordärtskockorna och löken i en mixer. Mixa ihop och tillsätt lite buljong efter hand. Häll på grädden och lite mer buljong tills konsistensen är rätt – det är inte säkert att all buljong går åt, soppan ska vara ganska tjock. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Häll upp soppan i en kastrull och ställ åt sidan.

Skär sidfläsket i små tärningar och stek dem knapriga i en stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Ta fram pilgrimsmusslorna och torka dem torra. Hetta upp en stekpanna på högsta värme. Tillsätt lite rapsolja när pannan är riktigt varm. Stek musslorna ca 1, 5 min på ena sidan samtidigt som du låter en klick smör smälta i pannan. Ös smöret över musslorna och vänd och stek på andra sidan i ca 30 sekunder.

Värm på soppan och servera sedan i låga soppskålar med pilgrimsmusslan i mitten, strö lite sidfläsk runtomkring och toppa med ett par kvistar timjan.

Jordärtskockssoppa med sidfläsk och pilgrimsmussla

Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla och sidfläsk

Entry filed under: Förrätter, Recept, Soppor. Tags: , , , , , .

Vegetarisk risotto med haricots verts, kronärtskocka, rostade tomater, svamp och edamamebönor Ugnsbakad rimmad torskrygg med skirat smör, räkor och riven pepparrot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


mars 2013
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: