Fotografiskas restaurang – storslagen utsikt och underbar mat signerad Paul Svensson

november 24, 2014 at 23:27 Lämna en kommentar

Okt/nov 2014

Vid Stadsgårdskajen, en kort promenad från Slussen i Stockholm ligger ett av mina favoritmuseer; Fotografiska. Museet – som snarare är en konsthall för svensk och internationell fotokonst – är inrymt i ett vackert tullhus i jugendstil från 1910, ritat av arkitekten Ferdinand Boberg (bl a NK, Rosenbad, Prins Eugens Waldemarsudde). De nedre våningarna inrymmer butik och utställningsytor på över 5000 kvadratmeter. Det är perfekt ljussatt, på gränsen till mörkt och besökarna glider stillsamt från foto till foto under behaglig tystnad eller dämpade samtal.

Vy

Foto: Max Plunger

Efter ett par timmars fotografiinspiration passar det bra att bege sig upp till den översta våningen där man hittar Fotografiskas mat- och dryckesutbud. För inte så länge sedan innebar museiätande ofta en delicatoboll och en sur kopp kaffe till hutlösa priser. Tack och lov har branschen insett att den konstnärliga upplevelsen förstärks av en likaledes inspirerande måltid och skärpt till sig vad det gäller utbud, kvalitet och omsorg. Och på Fotografiskas Restaurang behöver man inte oroa sig, det är nämligen alldeles, alldeles…underbart!

Utsikt

Interiör

Sedan hösten 2014 är övre våningen nyrenoverad och inredd av design-duon Space Copenhagen (med bl a jobb hos restaurang Noma och konstmuseet  Louisiana i Danmark). Det är stilrent, luftigt och vackert med tjocka träbalkar och synliga rör i taket, snygga svarta industri-maritima lampor, fina träbord med mossgröna vaser och ljuslyktor och svarta, bekväma och nätta skinnstolar. Fönstren går från golv till tak och ger en svårslagen utsikt över Saltsjön, Gamla Stan, Skeppsholmen och Djurgården.

Kreativ ledare bakom satsningen är kocken Paul Svensson, vars vurm för det lokalproducerade, ekologiska och säsongbetonade genomsyrar matutbudet. Grönsakerna står i fokus och det animaliska spelar birollen och kan beställas som side order till rödbetorna, rosenkålen och rotsellerin. Han menar ”att ambitionen med restaurangen är att det ska vara folkligt, snyggt, öppet och varmt på samma gång – som att säga att det ska vara svart, men ändå vitt”. Lokalerna är gigantiska, besökarna är många, men det känns ändå varmt och välkomnande och befriande obullrigt, så jag tycker nog att Paul Svensson har lyckats fint med sin målsättning.

Beroende på hunger och plånbok kan man välja mellan bakverk, matiga mackor och sallader i Fotografiskas Café eller lunch respektive middag  i restaurangen. Och på lördagar och söndagar serveras  en fantastiskt vällagad brunch i form av en buffé (395 kr inkl. entré till museet) under två sittningar, kl. 11.00 respektive kl. 13.30 – separat ingång från långsidan av huset.

Paul Svensson

Kockar

Från Fotografiskas Café – rulltårta, räksmörgås (döpt efter Annie Leibovitz!) och citron- och marängpajer:

Bakverk 1 RäkmackaBakverk 2

Från Fotografiskas Restaurang – fina svenska delikatesser på en vacker palett, bl a ägg med löjrom, sill, jordärtskocka med rökt räka och en lenrimmad torsk med tunn pressgurka serverad på en hederlig gråsten (165 kr):

Paletter

Brunchen startar med små varma scones, lemon curd, hallon-och chokladsylt, vispat smör och en gudomlig, varm äppeldryck med smak av bl a ingefära, kardemummakärnor och mynta – perfekt för att värma frusna höstsjälar:

Äppelte

Buffébordet dukas sedan upp med olika grönsaker (rostad vitlöks-och vinägerkryddad broccoli, rotfrukter med fetaost, rotsellerigratäng, polkabetor, haricots verts, vaxbönor, inlagd gurka m m), krämbakat ägg med spenat, rotistekt och välkryddad kyckling, köttgryta, fänkålskryddad korv, röding, sej m m. Som avslutning väntar ett ostbord och ett underbart kumminkryddat hårt bröd. Och för den som har någon plats kvar i magen: desserter i form av äppelpaj, kolasnittar, marängtoppar med svartvinbär, chokladkaka och lingonkokta päron.

Fotografiska serverar utan tvekan just nu Stockholms mest vällagade brunchbuffé – och snart julbord. Boka bord bums!

GrönsakerPolkabetor

Krämbakat äggKorv

KycklingFisk

Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22
http://fotografiska.eu/

Entry filed under: Stockholm. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Pasta med len kräm på edamamebönor och gröna ärtor Citronsorbet och vaniljglass med lakritssirap, saltinlagd citron och karamelliserade mandlar

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inläggen