Pasta med len kräm på edamamebönor och gröna ärtor

september 20, 2014 at 17:59 1 kommentar

När vi besökte den hyllade italienska restaurangen Del Posto i New York för ett par år sedan, serverades en pasta med mild och len edamamekräm. Det här är en variant av den rätten. Edamame (sojabönor) säljs frysta i två varianter; färdigskalade eller med skidan kvar. Välj alltid bönor med skidan kvar – även om det innebär lite mer jobb – de är av mycket bättre kvalitet! Jag blandar edamamebönorna med gröna ärtor som ger lite sötma åt krämen och tillsätter en god, gärna pepprig, olivolja.

Edamamekräm

Pasta med edamamekräm

Edamamekräm

2-3 portioner

100 g frysta gröna ärtor
100 g frysta edamamebönor med skal
1, 5 dl grönsaksbuljong på en tärning
2 schalottenlökar, finhackade
1/2 vitlöksklyfta, mortlad
1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl olivolja plus lite att ringla över rätten
4-5 basilikablad per portion, skurna
ca 1/2 dl parmesanost, grovriven
rapsolja
salt
vitpeppar

ca 2, 5 dl pasta per person, t  ex rigatoni eller tortiglioni

Gör så här
Häll upp vatten i en kastrull och häll i de frysta edamamebönorna när vattnet börjar koka. Låt bönorna koka i 1 minut, häll av dem i en sil men behåll vattnet. Ställ tillbaka kastrullen med vattnet på plattan och häll i de frysta gröna ärtorna. Låt dem koka 2-3 minuter och häll sedan av vattnet. Koka samtidigt upp 1 grönsaksbuljongtärning med 1,5 dl vatten i en annan kastrull. Ställ åt sidan.

Finhacka schalottenlöken och mortla den halva vitlöksklyftan. Stek schalottenlöken med lite rapsolja i en stekpanna på medelvärme och tillsätt vitlöken mot slutet.

Skala edamamebönorna och glöm inte att ta bort den genomskinliga hinnan som omsluter bönan.

Lägg edamamebönor, ärtor, lökblandning, buljong, grädde, salt och peppar  i en matberedare och kör till en slät kräm. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan maskinen går till önskad tjocklek.

Koka pastan.

Värm krämen försiktigt i en kastrull. Späd med pastavattnet om den känns för tjock.

Skär basilikan i strimlor och grovriv parmesanosten.

Ringla krämen över pastan, strö på grovriven parmesan, basilika, lite olivolja och salta och peppra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Entry filed under: Pasta och Risotto. Tags: , , , , , , , , .

Le Dauphin – fantastiska smårätter med filmstjärneglamour och marmorfrosseri Fotografiskas restaurang – storslagen utsikt och underbar mat signerad Paul Svensson

1 kommentar Add your own

  • 1. anja  |  september 22, 2014 kl. 12:04

    Mmm så grönt och gott!

    Anja Elgefjord

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2014
M T O T F L S
« Aug   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: