Food trucks på Mosebacke – rule Britannia!

augusti 17, 2013 at 21:59 Lämna en kommentar

Fredagen den 16 augusti arrangerades för sjunde året i rad Grolsch Block Party med musik, konst, mat och dryck i kvarteren runt Mosebacke och Götgatan på Södermalm i Stockholm. Och i år var det fokus på food trucks. 8-9 mobila matställen hade parkerat runt Mosebacke torg och langade ut pulled pork, chili, crêpes, kakor m m.

Food trucks är ett relativt nytt koncept i Stockholm. Runt 20 företag har fått tillstånd än så länge och om två år kommer försöket att utvärderas. Men under fredagen var det inte bara mat från huvudstaden som salufördes, kollegor från bl a Umeå och London hade rest åtskilliga mil för att delta. Och det tackar vi för eftersom de stod för den godaste maten av det vi testade!

Kvällens absolut bästa rätt var Buttermilk Fried Chicken Bap med coleslaw och koreansk het sås från brittiska Spit & Roast.

Spit & Roast

De trevliga engelsmännen Ross Gardner (bilden nedan) och Justin Unsworth, som vanligtvis håller till i London, har specialiserat sig på att fritera kycklinglår och klubbor marinerade i buttermilk (kärnmjölk som finns att få tag på i polska livsmedelsaffärer i Stockholm). Friterad kyckling har inte direkt ett gott rykte i Sverige – tänk gummiartade Chicken McNuggets – så det var upplyftande att få smaka den här fantastiskt möra och smakrika kycklingen som var kryddad, doppad i mjöl och sen friterad till perfekt krispighet på utsidan. På Mosebacke serverade de kycklingen i ett ljust sesambröd med coleslaw på rödkål och en mycket god koreansk sås med lite hetta gjord på chilisåsen Sriracha, jordnötssmör, risvin och ljus sojasås (80 kr).

Spit & RoastSpit & RoastSpit & Roast

Vi provade också en Steak Burger från Umeå-baserade Krubb. Av konkurrensskäl fick de inte sälja sin vanliga BBQ-burgare, så då fick det bli en skiva ekologisk högrev mellan två surdegsbröd istället, vilket inte var så dumt. Den serverades med örtkräm, rucola och en god lökmarmelad. Köttet var mört och fint men när man äter det som en macka utan bestick så kan jag tycka att man ska slippa rensa bort senor och fett själv, det blir lite väl pilligt (80 kr).

KrubbKrubbKrubb

Så hur stod sig Fred’s Food Truck, det enda Stockholmsbaserade stället vi testade, mot långfararna? Nja, inte lika bra. Vi valde Pulled Pork Sandwich med coleslaw, äppelchutney och picklad rödlök. Långkokt fläskkött går i princip inte att misslyckas med vad det gäller mörhet. Men hemligheten sitter i kryddningen. Och hos Fred’s smakade köttet faktiskt… ingenting. Som en bekräftelse på det så valde man att erbjuda kunderna en hel rad med mer eller mindre starka chilisåser som tillbehör. Det tycker jag är att smita från jobbet, det kan inte rimligtvis bli bättre med en chilisås på måfå vald av kunden än om man lägger krutet på att krydda huvudingrediensen själv (70 kr).

Fred'sFred'sFred's

Till efterrätt blev det en crêpe med nutella från ett gulligt rullande crêperie (50 kr). Och efter åtskilligt crêpesätande i crêpens högborg Paris, så var frågan hur den svenska varianten skulle stå sig? Vi tittade nervöst på när den mycket tunna smeten började bubbla på hällen. Skulle han lyckas vända den? Ja då, handlaget satt finfint! Och vi belönades med en sofistikerat tunn och välgräddad crêpe.

Crêpe

Crêpe

Så vem antar den brittiska utmaningen och börjar leverera fantastisk friterad kyckling i Stockholm? Och jag lovar, om den ens blir i närheten av Spit & Roasts underverk så kommer köerna att ringla lika långa som vid Mosebacke i fredags. Handsken är kastad!

Entry filed under: Stockholm. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Paris på en budget – tips på prisvärd och god mat och dryck från 2 till 13 € Battersby, Brooklyn – a review of a tiny restaurant with a big heart

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2013
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Senaste inläggen