Svinet – underbar barbecue på Stockholms skönaste innergård bland vackra statyer och kulörta lampor i Gamla Stan

juli 10, 2013 at 14:17 1 kommentar

Juli 2013

Att kalla sin krog för Svinet är kaxigt. Särskilt när man delar titel med en film som också går under namnet The Pig Fucking Movie. Men kaxighet går ofta hand-i-hand med kreativitet, lust och glädje och det utstrålar Svinet mängder av under ledning av restaurangchef Daniel Crespi.

Under vinterhalvåret är det Djuret som gäller, där ett slags djur i taget tar plats på menyn på den hyllade krogen intill Victory Hotel i Gamla Stan. Och när Djuret stänger igen för sommaren flyttar verksamheten ut på innergården och blir Svinet Barbecue, med kött uteslutande från grisen.

Svinet

Och vilken innergård sen! Den är liten och intim med skönt ljus från kulörta lampor inlindade i klängväxter på den omgärdade muren. Borden är klädda med färgrika, Marimekko-mönstrade dukar och utspridda lite här och var står statyer av sköna kvinnor. Det är vackert och välkomnande, avslappnat och roligt och när andra Gamla Stan-ställen är Rännstensungar, ja, då är Svinet Anderssonskans Kalle.

Svinet

Svinet

Menyn är kort och koncis: gazpacho till förrätt (90 kr), The Hillbilly Hog: griskött från Karlfälts Gård till varmrätt (275 kr) och limepaj med jordgubbar till dessert (90 kr).

Vi gick direkt på Svinets hyllning till den amerikanska barbecue-traditionen; det träkolsgrillade grisköttet. In kom ett stort fat med saftig kotlett på ben, maffig krydd-”rubbad” karrénacke, vackert barbecueglaserade revben, en ljuvligt mör, smakrik varmrökt sida (pork belly) och söta grillade majskolvar.

Svinet

I en snygg mini Staub-gryta serverades också en underbart isärfallande, välkryddad pulled pork som gav lite rökig hetta.

Svinet

Som tillbehör var det en krispig coleslaw som gällde, samt pommes frites som var så långt ifrån bleka Donken-degiga dito man kan komma; trippelfriterade, gyllengula och krispiga med en aning skal kvar.

Svinet

Svinet

Och slutligen en trio goda såser i färgglada diner-flaskor: chipotle-majonnäs, barbecuesås och Svinets variant av ketchup; Red Hot Sauce de la casa.

Svinet

Till denna fest skulle man förstås ha kunna valt något spektakulärt från den eminenta crespianska vinkällaren, men vi höll oss till husets röda italienska vin (270 kr). Som var så gott och lättdrucket att dess namn försvann ur minnet samtidigt med solen.

Svinets egen pizzabagerska!

Svinets egen pizzabagerska!

Men underbart är kort och liksom den svenska sommaren så gäller det att passa på att njuta av Svinet medan det varar. Den 17/8 slocknar grillarna för denna säsong.

Svinet, Lilla Nygatan 5 (ingång via Victory Hotels reception).

http://www.djuret.se/svinet/index.php?welcome=1

Entry filed under: Stockholm. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

SaQuaNa – makalös mat, avspänd miljö och fantastisk service i Honfleur, Normandie Tre dagar i Normandie bland äppelblom, hisnande vyer och makalös mat

1 kommentar Add your own

  • 1. Anonym  |  september 2, 2013 kl. 21:58

    bra

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juli 2013
M T O T F L S
« Jun   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: