SaQuaNa – makalös mat, avspänd miljö och fantastisk service i Honfleur, Normandie

juli 1, 2013 at 16:02 2 kommentarer

Maj 2013

Under en resa i Normandie besökte vi den tvåstjärnigt Michelin-belönade restaurangen SaQuaNa i det lilla kustsamhället Honfleur, mitt emot Le Havre just där Seine och Engelska kanalen möts.

Namnet SaQuaNa kommer från saveur, qualité, nature (smak, kvalitet, natur), men syftar också på det japanska ordet för fisk – sakana

Namnet SaQuaNa kommer från saveur, qualité, nature (smak, kvalitet, natur), men syftar också på det japanska ordet för fisk – sakana

SaQuaNa drivs av Alexandre Bourdas, som har sina rötter i Normandie och den sydfranska regionen Aveyron. Efter examen från en restaurangskola praktiserade han bl. a hos den legendariska kocken Michel Bras på hans trestjärniga restaurang med samma namn i Laguiole, Aveyron. Bourdas arbetade sedan på flera en- och tvåstjärniga restauranger i Frankrike. 2002-2005 var han restaurangchef och köksmästare på trestjärniga Michel Bras Toya i Hokkaido, Japan – utsedd till en av världens bästa franska restauranger utanför Frankrike. Som 33-åring återvände Bourdas till hemlandet och slog sig ner i Honfleur. SaQuaNa öppnades i december 2005, fick sin första Michelin-stjärna 2007 och den andra tre år senare.

Normandie

Normandie

Normandie

När jag tänker tillbaka på några av mina mest minnesvärda restaurangupplevelser, så har det alltid funnits en självklar kombination av god, vällagad mat, skön atmosfär och utmärkt service. Men vad är det som krävs för att en restaurang ska höja sig ovanför de där självklara kraven och leverera något som är mer, som är makalöst och oförglömligt? Ja, enligt mig så kan det bara hända om det finns stora doser av ärlighet, passion och hjärta hos ägare och anställda – människor som genuint vill att gästerna ska få en helgjuten upplevelse från bokningen till avskedsorden. Och vill ni uppleva det, uppleva det på allvar, så är det bara att boka en resa till fantastiska SaQuaNa.

Normandie

Alexandre Bourdas har ett öppet sinne och tvekar inte att blanda de normandiska fisk- och skaldjurstraditionerna med regionaltypisk mat från Aveyron tillsammans med asiatiska influenser, till mycket goda och stundtals oväntade smakkombinationer. Han och hans team har en hög teknisk skicklighet i skulpterandet av råvarorna och presentationerna var minimalistiska och vackra med en lekfull elegans i kompositioner och färger.

Men framförallt så kunde man nästan ta på den fantastiskt goda och välkomnande stämningen i den asiatiskt modernt avskalade matsalen. Det fanns ingenting av den stela, högstämda tystnaden som ibland kan infinna sig på gourmetkrogar. Stämningen var uppsluppen och sorlet från gästerna var nästan högljutt. Och när det händer på en tvåstjärnig restaurang så kan du ge dig f… på att det beror på krögaren och personalens avslappnade och opretentiösa inställning! Några exempel: vi bad att få skjuta upp ankomsttiden (två gånger!) vilket inte var några problem. Servitrisen var lugn och vänlig och svarade på våra frågor på knagglig engelska, trots att en av oss talar flytande franska och erbjöd mig att ta hem menyer och gå in i köket och fotografera. Vid ett tillfälle bad man om ursäkt för att vi hade behövt vänta lite för länge på nästa rätt p g a av en komplikation i köket – vilket vi inte ens hade lagt märke till – och trollade istället fram var sin extrarätt. Vi valde en femrätters avsmakningsmeny, men fick till slut sammanlagt in nio(!) olika rätter plus sallad Och allt detta till osannolikt prisvärda 68 € (ca 100 € per person inkl. dryck och dricks).

Läs Alexandre Bourdas kärleksförklaring till mat och matlagning här

Normandie

Amuse-bouche: salta sardiner på mjuk brioche med citronzest, mussla, fin, smakrik kalvtartar med soja och krämkokt ägg i underbar kycklingbuljong:

Normandie

Amuse-bouche: Pascade de l’Aveyron. En slags frasig och luftig omelett-pannkaka från Bourdas barndomstrakter, rejält sockrad med tydlig smak av tryffelolja. Och är man på besök i Paris och sugen på att prova en söt eller salt pascade med olika fyllningar, så driver Alexandre Bourdas just Pascade på 14 rue Daunou, arr 2.

Normandie

Ångkokt lyrtorsk med perfekt hyvlad krispig grön sparris, hel vit sparris, coques (små underbara musslor med ostronliknande smak), gräddemulsion och mâchesallad:

Normandie

Mjäll lättpocherad makrillfilé i potatisbuljong med korv, krispig lardo, krasse, purjolök, rädisor och havssalt. Vårlikt vacker och fantastiskt tydliga och välkomponerade smakkombinationer. Milt, smakrikt, krispigt, salt, fräscht och lätt men ändå fylligt. Min favorit!:

Normandie

Perfekt saignant-stekt oxfilé från högklassiga biffrasen Limousin i sky, silkeslen rotselleripuré, vackert rå rullad rotselleri, rucolaliknande milt peppriga japanska mizunablad och smakrik ”pesto” på ägg, vitlök, persilja och bröd:

Normandie

NormandieNormandieNormandie

Amuse-bouche: Frasigt tempurafriterade tunna nudlar, gryn, vårlök, gräslök och spännande sojamarinerad sichuanpeppar med ett par vackra kinesiska gräslöksblommor på toppen:

Normandie

Åtta olika härligt rinniga franska ostar (bl a av roquefort-, brie,- och chèvretyp), serverade från en cool ostbricka som hakades fast på sidan av vårt bord:

Normandie

Bourdas variant av äppelkakan La Jalousie: tunna skivor av grönt äpple på frasig smördeg med apelsinpulver och romrussinglass: underbart syrligt och knaprigt:

Normandie

Amuse-bouche: Mycket vackra jasminte macarons med pistagenötter och i burkarna glass och kaffemaräng. Samt ett tillhörande lövtunt kaffeflarn, som vid det här laget aspirerade på rollen som mintkakan ur Monty Pythons Meningen med livet:

Normandie

Det var med breda, lyckliga leenden vi rullade ut från SaQuaNa och med möda stapplade upp för backen till vårt hotell och in i mättnadskoman.

SaQuaNa, 22 place Hamelin, Honfleur Normandie, Frankrike

http://www.alexandre-bourdas.com/index2.php?lang=en

In English: amazing food, atmosphere and service, at the wonderful two Michelin starred restaurang SaQuaNa in Honfleur, France

Entry filed under: Normandie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Urban Deli Sickla – god lunch i luftig lokal med snygga väggmålningar Svinet – underbar barbecue på Stockholms skönaste innergård bland vackra statyer och kulörta lampor i Gamla Stan

2 kommentarer Add your own

  • 1. Anonym  |  juli 1, 2013 kl. 17:48

    Oj, detta later fantastiskt gott! Och sa underhallade du skriver Ulrika…
    alltid lika kul att lasa!

    Svara
  • 2. I producentens mage  |  juli 1, 2013 kl. 18:58

    Tack, ja, det var en matupplevelse utöver det vanliga!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juli 2013
M T O T F L S
« Jun   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: