Oaxen Slip – vänligt och välsmakande med vattentäta skott mot Oaxen Krog

maj 20, 2013 at 21:34 Lämna en kommentar

Maj 2013

I 17 år drev Agneta Green och Magnus Ek skärgårdskrogen Oaxen på ön med samma namn i Himmerfjärden söder om Södertälje. Hyllningskören var unison och den blev bl. a utnämnd till Sveriges bästa restaurang av White Guide vid flera tillfällen och hamnade på The Worlds 50 Best Restaurants lista. Men det var inte det enklaste att ta sig dit – det var mer än en gång jag satt med tidtabeller över pendeltåg, bussar och båtar för att räkna ut om det skulle vara möjligt och mödan värt att transportera sig dit och hem från Stockholm. Så Oaxen-besöket blev aldrig av. Men den som väntar på något gott… nu behöver jag bara pricka in rätt tid på färjan från Gamla Stan och glida över vattnet mot krögarparets nyöppnade Oaxen Krog & Slip på Beckholmsvägen 26, en kort promenad från Gröna Lund på Djurgården.

Oaxen

Oaxen serverar till största delen svenska, ekologiska och säsongsanpassade råvaror från små gårdar och producenter. Man har delat upp restaurangverksamheten i två avdelningar plus ett separat Klubbrum för enskilda sällskap för max 14 personer. Fine dining-delen Oaxen Krog erbjuder avsmakningsmenyer där 10 rätter kostar 2000 kr och 6 rätter går på 1600 kr. Avbokningsreglerna är tuffa vilket är vanligt utomlands på gourmetkrogar, men relativt okänt i Sverige: avbokar du senare än 72 timmar, så är det bara att hosta upp 1000 kr/person.

Vi besökte den enklare delen Oaxen Slip, som i huvudsak serverar svensk bistromat på mellanprisnivå. Lokalen är spektakulär med enorm takhöjd där ekor, åror och annan maritim inredning svävar högt ovanför oss upphissade i vajrar. Ena långsidan består av heltäckande fönster med utsikt mot krogens uteservering, Beckholmen och Slussen och atmosfären blir bara mer intagande i takt med att mörkret sänker sig över varvet. På toaletterna hörs ett inledningsvis obestämbart vinande, skramlande ljud som först får sin förklaring när en röst börjar ropa ut hållplatsnamn; det är en inspelad ljudslinga från spårvagnslinje 7. Lite kul, men mest störande.

På Slipen kan man boka fristående bord, sitta vid den obokningsbara bardisken eller som vi gjorde, vid ett s k community table. Upplägget består av ett stort bord och tio stolar som delas av flera sällskap. Vi satt två sällskap om fyra respektive fyra och de två mellersta stolarna var tomma, vilket gjorde att det kändes som att sitta vid ett eget bord. Man ska dock helst vara ett nätt barn eller gymnast för att krångla sig förbi sina bordsgrannar när det är dags att resa sig – de i och för sig supersnygga stolsraderna är dessvärre fastskruvade i golvet.

Oaxen

Oaxen Krog ligger väl dold bakom heltäckande dörrar och försök för guds skull inte titta in där om du är nyfiken på hur fine dining-gästerna har det. Då blir du tillrättavisad och hänvisad till ett ”tittfönster” installerat för att gästerna ska kunna kika på varandra utan att beblanda sig. Vattentäta skott mellan Krogen och Slipen, således. Annars är servicen översvallande trevlig, kunnig och rolig: de på golvet gömda blommorna får snabbt ett erbjudande om en vas, kaffet som hinner bli kallt efter en tur till verandan byts ut på eget initiativ och när det vita vinet uppvisar något som liknar små saltkorn får vi en leende lektion i begreppet vinstensfällning. Den höga ambitionsnivån behöver dock få lite hålla-flera-bollar-i-luften-samtidigt-rutin: flera minuter ägnas åt ett par gästers dryckesval och avsmakning, medan de andra gästernas dryck då helt glöms bort. Men det är en petitess på det hela taget.

Via en glasruta kan man titta in i köket och Krogen från Slipen

Via en glasruta kan man titta in i köket och Krogen från Slipen

Slipens kvällsmeny:

Tilltugg (bl a ostron, surdegskroketter med rökt fisk och romdipp och rostad blomkål med tryffel och bacon, 35-65 kr).

Förrätter (bl a råbiff på innanlår med dijonsenapsmajonnäs, syrad grädde och surdegsmulor, blåmusselkräm under tunt skuret innanlår med picklad lök och friterade lökringar och rökta räkor med aioli, 75-165 kr).

Varmrätter (bl a ugnsgrillad kungskrabbarm, hängmörad Skarebiff med örtsmör och steksky och rödvinskokt lammtunga med lufttorkad fläsksida, timjan och vitlök, 110-1200 kr, där vissa rätter delas mellan 2-6 personer).

Tillbehör (bl a pommes frites, grillad Hörningsholms sparris med riven Duraost och rökta rotgrönsaker och spräckt rotsellerisås, 20-55 kr).

Efterrätter (bl a marängsviss med rostade nötter, varm muffin, vaniljsås, jordgubbssylt och vispgrädde och miniradiokaka, 20-150 kr).

Tanken är att man ska dela på det man beställer in och rätterna anländer också delvis på gemensamma fat. Portionerna är ganska små, så förutom förrätt och varmrätt är tre-fyra tillbehör att dela på för ett sällskap om fyra nödvändigt om man ska bli mätt.

Så, hur smakade kalaset? Jo, det var mycket goda och okomplicerade men samtidigt innovativa och spännande rätter vi bjöds på, där den smakrika krämigheten i dressingar, majonnäser och puréer stack ut och bildade basen för krispiga grönsaker, mjäll fisk och mört bakat och strimlat kött.

Förrätt: krispigt friterade krabbkakor med en luftig och smakrik fyllning med sesam, koriander, bönkräm och fänkålssallad,  145 kr (bilden visar en portion för fyra)

Förrätt: krispigt friterade krabbkakor med en luftig och smakrik fyllning med sesam, koriander, bönkräm och fänkålssallad, 145 kr (bilden visar en portion för fyra)

Varmrätt: ångat bröd med dragen, bakad fläsksida (pulled pork), finstrimlade grönsaker och Tre kockar. Gott och saftigt så det rann ner för kinderna! 145 kr

Varmrätt: ångat bröd med dragen, bakad fläsksida (pulled pork), finstrimlade grönsaker och Tre kockar. Gott och saftigt så det rann ner för hakan! 145 kr

Tre Kockar: Oaxens egen milda bbq-sås med tydlig spiskumminsmak

Tre Kockar: Oaxens egen milda bbq-sås med tydlig spiskumminsmak

Varmrätt: glaserade griskinder med oxmärg, gurksallad och potatis- och rostad vitlökspuré. Potatispuréns vitlökssmak var ljuvlig, men griskinderna var något kompakta och föll inte isär av mörhet, 195 kr.

Varmrätt: glaserade griskinder med oxmärg, gurksallad och potatis- och rostad vitlökspuré. Potatispuréns vitlökssmak var ljuvlig, men griskinderna var något kompakta och föll inte isär av mörhet, 195 kr

Varmrätt: ugnsgrillad och örtkryddad makrill, 145 kr och ugnsgrillad röding, 155 kr. Två goda firrar, där särskilt den mjälla makrillen med den goda örtoljan stack ut

Varmrätt: ugnsgrillad, örtkryddad makrill, 145 kr och ugnsgrillad röding, 155 kr. Två goda firrar, där särskilt den mjälla makrillen med den goda örtoljan stack ut

Tillbehör: krispig bladsallad med krämig nobisdressing, 45 kr

Tillbehör: krispig bladsallad med krämig nobisdressing, 45 kr

Tillbehör: mjuka, rostade jordärtskockor med skal och rökt majonnäs, 45 kr. Jordärtskockor är en favorit som puré och soppa. Här var de mycket goda i sig själva, med den läckra rökta majonnäsen till.

Tillbehör: mjuka, rostade jordärtskockor med skal och rökt majonnäs. Jordärtskockor är en favorit som puré och soppa. Här var de mycket goda i sig själva med den läckra rökta majonnäsen till, 45 kr

Kvällens godaste tillbehör: krämbakat ägg, rapsmajonnäs, mangold och smörstekt kavring. Lent och vackert gult ägg, mörkgrön mangold och krispig kavring, 55 kr

Kvällens bästa tillbehör: lent och vackert krämbakat ägg, rapsmajonnäs, mörkgrön mangold och smörstekt krispig kavring, 55 kr

Till efterrätt provade vi härligt stark gårdsost (blåmögel) med fruktkompott och stekt bröd, 85 kr. Vi åt också en mörk chokladpralin med rejält med gott salt på toppen, 25 kr.

Oaxen Slip är öppet för lunch mån-fre, brunch lör-sön, samt middag mån-sön (tiderna gäller från 21/6 2013)

http://oaxen.com/

Entry filed under: Stockholm. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Café Constant – underbar och prisvärd brasseriemat Fjäderholmarnas Krog – god mat och perfekt läge vid soliga dagar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2013
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: