Les Portes – excentrisk charm och goda smaker nära Bastiljen

maj 14, 2013 at 18:36 Lämna en kommentar

Maj 2013

OBS! Restaurangen har upphört.

Les Portes är en charmig och romantisk restaurang med varm atmosfär och vänlig personal. Den ligger i sin egen nästan lantliga bubbla på 15 Rue de Charonne, arr 11 Paris, i stark kontrast till Bastiljens intensiva bargata Rue de Lappe runt hörnet.

Les Portes. Paris

Att befinna sig på Les Portes känns lite som att sitta hemma i vardagsrummet hos en excentrisk faster som har sinne för stämningsskapande detaljer som fin ljussättning och soft jazzmusik, men som samtidigt maniskt samlar på udda inredningsprylar som lampskärmar med fransar och gigantiska prydnadskatter.

Les Portes. Paris

Maten är fransk utan att vara strikt klassisk och råvarorna var av hög kvalitet vid vårt besök, vilket kompenserade för den lite fantasilösa presentationen. Vi hoppade över förrätterna, men blev istället bjudna på Rillettes de Canard. Rillettes är en slags trådig och bredbar paté och görs varierande på bl a fläsk, kyckling, tonfisk och lax. Vår var gjord på anka och var fet, ganska mild och något obestämbar i smaken. Utseendemässigt påminde den om tonfiskröra, vilket gjorde att den icke köttätande vännen på min förvirrade inrådan råkade få i sig lite anka.

Les Portes. Paris

Till varmrätt åt vi torskrygg (Dos de Cabillaud), som var perfekt stekt och kom med en mycket god, men snålt tilltagen örtolja och vällagrad balsamvinäger. Rotselleripurén (celeriac mousseline) som serverades till var av det rustika slaget och tyvärr lite klumpig i konsistensen. På toppen tronade en liten tomathalva som exploderade av smak (22 €).

Les Portes. Paris

Kvällens höjdpunkt var dock ett länge och långsamt tillagat, ljuvligt sönder-fallande lammlägg, karamelliserat i socker och timjan (Souris d’agneau caramélisée au thym). Lammlägget ackompanjerades perfekt av bräserade endiver (endives braisées), där det något söta köttet fint bröts av mot endivernas syra (23 €).

Les Portes. Paris

Den upp- och-nedvända favoritäppelkakan Tarte Tatin med crème fraîche blev vårt efterrättsval (8 €). Denna gång blev det något av en besvikelse till och med för mig som älskar syrliga desserter: äpplena var nästan beska.

Les Portes. Paris

Men de goda varmrätterna och den vänliga atmosfären räckte långt. Vi ses igen!

http://www.restaurantlesportes.com/discovereng.html

 In English: Try the tasty and succulent lamb shank, at the eccentric and charming Parisian Les Portes.

Les Portes. Paris

Entry filed under: Paris. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Caffè dei Cioppi – en autentisk italienare i Paris Café Constant – underbar och prisvärd brasseriemat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


maj 2013
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: