Speceriet – vänligt och gott

mars 29, 2013 at 17:49 Lämna en kommentar

Mars 2013

Speceriet är den nyligen Michelin-stjärnabelönande Gastrologiks obokningsbara bakficka, vägg-i-vägg på Artillerigatan 14. Framför grytorna står ägarduon Jacob Holmström och Anton Bjuhr och brassar nynordisk mat med fokus på högklassiga råvaror där utbudet för stunden styr resultatet på tallrikarna.

Om Gastrologik är den seriösa storasystern med hyllade ambitiösa avsmakningsmenyer och där större delen av vinutbudet ligger på en tusenlapp och där över, så är Speceriet den charmiga och lättillgängliga lillebrorsan med överkomliga priser, ärlig och god mat och för kvällen en översvallande vänlig, kunnig och informativ servitris.

Lokalen är liten, nordiskt blond, minimalistisk och ljus och man sitter tätt vid två långbord plus ett mindre bord för fyra. På slaget fem låses dörren upp och den lilla väntande skaran som har samlats lägger direkt beslag på de åtråvärda hörnplatserna. Men vill man hålla middagskonversationen för sig själva, så får man gå någon annanstans – vår söta bordsgranne i 10-årsåldern har nu fullständig koll på det senaste vuxenskvallret.

Speceriet

Menyn är till skillnad från Gastrologik förutbestämd och består av några mindre rätter (bl a kycklingleverterrin, bakat ägg med jordärtskocka, kebab på renhjärta 125 kr-165 kr), större rätter (bl a rotistekt lammbringa, svensk ko med brytbönor och blåmögelost 215 kr/495 kr för två) samt ost och desserter som avslutning (bl a Bocke-Pärs getost, kalvdans med hjortron, 85 kr/65 kr).

Brödet bryts med bordsgrannarna

Brödet bryts med bordsgrannarna

Dryckespriserna är något mer humana än på Gastrologik, men den goda flaskölen snittar ändå på runt 90 kr. Reparationsbajer från danska To Øl

Dryckespriserna är något mer humana än på Gastrologik, men den goda flaskölen snittar ändå på runt 90 kr. Reparationsbajer från danska To Øl

Vi började med att dela på den mest osvenska rätten på menyn: Tarte Flambée, 125 kr. Rätten härstammar från Alsace i östra Frankrike på gränsen till Tyskland och består av ett lövtunt bröd med olika ingredienser som ugnsbakas på hög värme (Flammkuchen på tyska och Flammekueche på elsassiska). Ja, en slags tysk-fransk pizza, men med färskost eller crème fraîche istället för tomatsås och mycket tunnare. På Speceriet toppade man med gräddfil, lagrad ost, stekt lök och friterad salvia. Salt, krispigt och underbart gott!

Speceriet

Sedan tog vi in Rotistekt kyckling, 165 kr. En halv, hederlig stekt kyckling av god kvalitet från halländska Knäred med något mesig kryddning serverades tillsammans med grönsallad, frisk syltad rödlök, majonnäs och citron. Opretentiöst, prisvärt och ganska gott i all sin enkelhet.

Speceriet

Som avslutning blev det en enkel macchiato (30 kr), en calvados (90 kr) samt en underbar chokladganache (45 kr). Chokladganache är en djup och kraftig chokladkräm som oftast förekommer som fyllning i olika bakverk. Här serverades den som huvudattraktion i en gullig glasburk tillsammans med hasselnötter och kryddad med salt och en len olivolja. Lagom storlek och en perfekt blandning mellan sött och salt!

Speceriet

Speceriet har öppet för lunch tis-fre, kl. 11.30-14.00 samt för middag tis-lör, kl. 17.00-01.00.

http://www.gastrologik.se/speceriet/

Entry filed under: Stockholm. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Brunch på Berns Asiatiska Påskmiddagsmeny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


mars 2013
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: