Ugnsbakad rimmad torskrygg med skirat smör, räkor och riven pepparrot

mars 5, 2013 at 17:55 6 kommentarer

Torskrygg är klassiskt, lättlagat och mycket, mycket gott! Rimma torsken en timme innan tillagningen i ugnen, så håller den ihop bättre. Skirat smör, nyskalade räkor, pressad potatis, lite riven pepparrot och några broccolibuketter blir perfekt till.

Ugnsbakad rimmad torskrygg

4 portioner

Färsk torskrygg, 8-10 cm per person
rapsolja

Rimmlag:
1 liter vatten
0, 5 dl salt
0, 25 dl socker

12 stora fasta potatisar
100 g smör
30 räkor
Ca 20 cm pepparrot
Några dillvippor

Gör så här
Tina räkorna, om de är frysta. Skala dem och förvara i kylen.

Skär torskryggen i fyra bitar. Blanda rimmlagen i en bunke och rör runt så saltet och sockret löser upp sig i vattnet. Lägg i torskbitarna och rimma i rumstemperatur under ca 1 timme.

Sätt ugnen på 125 grader. Ta upp torsken, salta och peppra och lägg den i en ugnssäker form smord med lite rapsolja. Baka fiskbitarna i ugnen tills de har en innertemperatur på ca 54 grader (använd en stektermometer).

Skala och koka potatisarna. Skär broccolin i små bitar och koka dem en kort stund, så att de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll upp det i en genomskinlig kanna/måttsats och låt det stå ett tag. Häll sedan försiktigt upp det klarade smöret i en ren kastrull, men låt bottensatsen vara kvar.

Pressa potatisen, riv pepparroten fint, värm upp smöret försiktigt och fördela dem, räkorna, broccolin, torsken och lite dill på uppvärmda tallrikar. Njut!

Ugnsbakad rimmad torskrygg med skirat smör, räkor och riven pepparrot

Ugnsbakad rimmad torskrygg med skirat smör, räkor och riven pepparrot

Entry filed under: Fisk, Recept, Varmrätter. Tags: , , , , , , .

Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla, sidfläsk och färsk timjan Le Royal Turenne – påfyllningsstopp för törstiga Marais-vandrare

6 kommentarer Add your own

  • 1. UllanBullan testar  |  mars 5, 2013 kl. 19:31

    Kanon!! Jag skulle googla recept imorgon då jag skall göra torskrygg för första gången på fredag🙂

    Svara
  • 2. I producentens mage  |  mars 5, 2013 kl. 20:17

    Ah, toppen! Torskrygg är såå gott! Tricket är att rimma den innan, då håller den ihop bättre och sen tillaga den på låg temperatur.
    Smaklig spis!

    Svara
  • 3. lillemor  |  juni 25, 2013 kl. 17:05

    hur lång tid tar fisken i ugnen på 125 gr . ?
    Skulle vilja veta fast jag skall använda termometer.

    Svara
    • 4. I producentens mage  |  juni 25, 2013 kl. 18:28

      Hej Lillemor!
      Räkna med 20-30 min beroende på storleken på fisken och vilken typ av ugn du har. Smaklig måltid!

      Svara
  • 5. Catarina  |  augusti 31, 2013 kl. 16:31

    Fick ej tag i torskrygg, men däremot fanns långarygg som jag tog. Fick ej tid att rimma, körde den på 175 grader i ca 15 min till 54 grader på stektermometern. Använde sockerärter och hackad tomat som tillbehör, som jag brynte i stekpannan (förutom pepparrot och smör) som blev jättebra. Kanongod måltid!

    Svara
  • […] Ugnsbakad rimmad torskrygg med skirat smör, räkor och riven pepparrot (I Producentens Mage) […]

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


mars 2013
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: