Restaurang Museet – habil Östermalmskrog med slarvig finish

februari 4, 2013 at 00:29 Lämna en kommentar

Feb 2013

OBS! Restaurangen har upphört.

Restaurang Museet ligger på Birger Jarlsgatan 41 på Östermalm i Stockholm och drivs av bland andra Nicola Perrelli.

Perrelli basade tidigare över Stockholms enda lyxitalienare Divino, som under flera år låg i topp vad det gäller italiensk gourmetmat i huvudstaden. Jag minns en fantastiskt god måltid då Perrelli gick runt bland gästerna och berättade underhållande och passionerat om sin kärlek till italiensk mat och vin och bl a om hur han en gång vägrade att sälja sin dyraste champagne till ett gäng fulla, stenrika stekare för att de helt enkelt inte förtjänade att dricka vinkällarens bästa flaska. Respekt.

På Museet riktar han istället in sig på klassiska rätter med moderna influenser från de svenska och franska köken, t ex halstrad ankleverterrin, rösti med löjrom, citronkräm och rödlök, entrecôte, ankbröst och chokladfondant (37-295 kr). På menyn finns glädjande nog några italienska rätter kvar, bl a den krämiga osten burrata med semitorkade tomater (160 kr) och en råbiff med kapris, parmesan och rucola (165 kr).

Lokalen är luftig med stora fönster, högt i tak och ett maffigt tigerskelett i en glasmonter som får bekräfta ställets namn. En lustig julkänsla sprider sig oväntat i entrén genom ett par pepparkakshus, trots att det har hunnit bli februari. Och februari innebär också Krogveckan i Stockholm med prisvärda specialmenyer på flera av Stockholms restauranger – 200 kr för två rätter, vilket vi valde denna kväll.

En svensk tiger

En svensk tiger

Först fick vi in bröd – serverat i en brun papperspåse – och en skål smör av den trevliga servitrisen. Smöret var alldeles för hårt, men brödet var mycket gott (ljust surdegs- och mörkt russinbröd).

Surdeg- och russinbröd med smör

Surdeg- och russinbröd med smör

Till förrätt valde vi jordärtskockssoppa med syrade grönsaker och rökt sidfläsk. Soppan var luftigt vispad och mild och god, om än något dåligt kryddad, med en knaprig kulle av finskuren blekselleri och edamamebönor. Några bitar salta sidfläsktärningar och krispiga brödkrutonger kompletterade den milda jordärtskocksmaken fint.

Jordärtskockssoppa med grönsaker och rökt sidfläsk

Jordärtskockssoppa med grönsaker och rökt sidfläsk

Gris- och oxkind är en av mina favoriträtter, så rödvinsbräserade griskinder med äpple, morot och tryffelpotatispuré var given som huvudrätt. Tyvärr blev jag lite besviken. Griskinderna var hyfsade smakmässigt, men var något torra och föll inte isär av mörhet. Den tillhörande marsalasåsen kändes överflödig och potatispurén hade en god och tydlig tryffelsmak, men var alltför stabbig utan den där följsamma lenheten som utmärker en bra potatispuré. Grönsakerna/frukten var däremot spänstiga och goda, särskilt äppelskivorna som var lagom söta och passade perfekt till fläsket.

Rödvinsbräserade griskinder med äpple, morot och tryffelpotatispuré

Rödvinsbräserade griskinder med äpple, morot och tryffelpotatispuré

Som avslutning valde vi att prova chokladfondant med rårörda hallon och vaniljglass (100 kr). En chokladfondant ska ha ett gräddat yttre och ett härligt krämigt inre av varm, tjock chokladsås som rinner ut när man skär i den. Här rann det inte ut någon choklad alls, vilket gjorde hela rätten misslyckad på samma nivå som en hopsjunken sufflé eller en sprucken crème brûlée. Vad som återstod var en alltför dyr muffins, helt enkelt.

Chokladfondant med rårörda hallon och vaniljglass

Chokladfondant med rårörda hallon och vaniljglass

På det hela taget känns det som man borde försöka städa bort onödigt slarv (gå igenom menyn och dubbelkolla särskrivningarna och stavningen av bräserade, kräm/crème och majonnäs/mayonnaise till exempel), befria brödet från påsen, slänga ut pepparkakshusen och satsa det där lilla extra i köket. Kvällens tre rätter är omtyckta klassiker som skulle kunna ha varit fantastiska. Tyvärr saknades den extra omsorgen och passionen. Åtminstone denna kväll.

www.restaurangmuseet.se

Entry filed under: Stockholm. Tags: , , , , , , , , , , , , , , .

CupCake Sthlm – goda och dyrbara munsbitar Linguine alle vongole – less is more

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2013
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: