Halstrad rödingfilé med löjrom, fänkål och rårakor

februari 3, 2013 at 14:14 1 kommentar

Rödingfilé är supergott tillsammans med lite löjrom. Stek den på hög värme med skinnet kvar. Ät den sen med det krispiga skinnet eller dra bort det, vilket man föredrar. Servera med kokt potatis eller som här tillsammans med ett par rårakor, bräserad fänkål och lite vitvinssås med gräslök.

4 portioner

Bräserad fänkål
2 fänkål
Vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Smör

Gör så här
Dela varje fänkål i fyra bitar och trimma bort ev fula eller träiga delar. Stek fänkålen i smör på medelvärme så den får lite färg. Koka upp 2-3 dl vatten och en grönsaksbuljongtärning. Låt fänkålen bräsera under lock på svag värme i buljongen tills den är mjuk (minst 20 min). Skär försiktigt bort den hårda rotdelen, men se till att fänkålen fortfarande håller ihop.

Vitvinssås med gräslök
1 1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 dl hackad gräslök
1 msk smör

Gör så här
Finhacka gräslöken. Koka upp vinet med fiskbuljongen. Tillsätt crème fraichen och koka en stund. Häll i gräslöken och vispa till sist i smöret.

Edamamebönor
10-15 skidor edamamebönor (gröna sojabönor som säljs frysta)

Gör så här
Koka upp lite vatten i en kastrull. Ta fram ca 10-15 edamameskidor från frysen. Lägg dem i kastrullen när vattnet har kokat upp och låt dem koka en kort stund. Tryck ut de gröna bönorna ur skidorna och glöm inte att plocka bort den tunna hinnan

Rårakor
Ca 8 stora fasta potatisar
3 ägg
Salt
Vitpeppar
Smör

Gör så här
Skala potatisarna och riv dem grovt på ett rivjärn ner i en bunke. Tillsätt 3 ägg, salta, peppra och rör om väl. Gör detta precis innan stekning eftersom potatissmeten fort blir mörk. Stek små runda, ganska tunna rårakor i en stekpanna eller plättlagg på hög värme, så de får fin färg och blir krispiga. Förvara under folie.

Halstrad rödingfilé
150-200 g rödingfilé per person
Rapsolja
Salt
Vitpeppar
4 matskedar löjrom
Färsk dill

Gör så här
Dela ev på fiskfiléerna och klappa dem torra. Salta och peppra. Hetta upp stekpannan med lite rapsolja på relativt hög värme. Stek fisken med skinnsidan ner i 3-4 min. Vänd och stek på andra sidan i ca 2 min. Sänk inte värmen och vänd bara en gång, annars blir skinnet inte krispigt.

Värm upp såsen. Lägg ett par fiskfiléer på varje tallrik (med eller utan skinn, vilket som var och en föredrar). Toppa med en klick löjrom, en dillvippa och lite sås och edamamebönor runt om. Avsluta med 2-3 rårakor och fänkål.

Halstrad rödingfilé med löjrom, fänkål och råraka

Halstrad rödingfilé med löjrom, fänkål och rårakor

Entry filed under: Fisk, Varmrätter. Tags: , , , , , , , , , .

Karamelliserad lök- och äppelfylld fläskfilé CupCake Sthlm – goda och dyrbara munsbitar

1 kommentar Add your own

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2013
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: