Karamelliserad lök- och äppelfylld fläskfilé

januari 15, 2013 at 22:38 Lämna en kommentar

Fläsk, lök och äpple fungerar perfekt ihop! Och den lite söta kombinationen brukar dessutom få full pott av den stundtals selektiva yngre generationen. Komplettera gärna med några salta tärningar sidfläsk eller guanciale.

Karamelliserad lök- och äppelfylld fläskfilé med jordärtskockspuré

 Ca 4 portioner

800-1000 g fläskfilé
Smör
1 gul lök, skivad
1 äpple, skuret i små tärningar
1/2 tsk socker
vatten
Ca 2 msk flytande kalvfond
Ca 50 g sidfläsk eller guanciale
10-15 skidor edamamebönor (gröna sojabönor som säljs frysta)
Salt
Svartpeppar
Ett bomullssnöre

Servera gärna jordärtskockspuré till (scrolla ner till slutet av receptet).

Karamelliserad lök- och äppelfylld fläskfilé

Karamelliserad lök- och äppelfylld fläskfilé

Gör så här
Börja med jordärtskockspurén. Skär sedan löken i skivor och det skalade äpplet i små tärningar medan jordärtskockspurén kokar.

Stek löken på medelvärme i smör i 10-15 min. Tillsätt äppeltärningarna och stek ytterligare i 10 min. Tillsätt socker och lite vatten och karamellisera lök- och äppelblandningen.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram fläskfilén och skär ett längsgående ganska djupt snitt. Salta och peppra. Fyll fläskfilén med lök- och äppelblandningen och bind ihop köttet med ett bomullssnöre så att fyllningen hålls på plats.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filén runt om på hög värme, så att den får fin färg. Ta upp fläskfilén och plocka sen bort ev lök- och äppelbitar från stekspadet, häll på ca 1 dl vatten och 2 msk kalvfond och låt koka ihop. Ställ åt sidan.

Lägg fläskfilén i en ugnssäker form och låt stå i ugnen ca 15-20 min tills köttet är svagt rosa. Låt vila i folie ca 10 min.

Ta fram sidfläsket eller guancialen och skär i små tärningar. Knaperstek i torr stekpanna. Låt torka på hushållspapper.

Koka upp lite vatten i en kastrull. Ta fram ca 10-15 edamameskidor från frysen. Lägg dem i kastrullen när vattnet har kokat upp och låt dem koka en kort stund. Tryck ut de gröna bönorna ur skidorna och glöm inte att plocka bort den tunna hinnan.

Ta bort bomullssnöret, skär fläskfilén i 2-3 cm tjocka skivor och placera på tallrikarna. Värm upp stekskyn och jordärtskockspurén. Häll lite steksky runt köttet, strö sidfläsk eller guanciale och de vackra gröna edamamebönorna runt om. Klicka dit lite jordärtskockspuré och toppa med en kvist timjan. Servera!

Entry filed under: Kött. Tags: , , , , , , , , , , .

Sugen på indiskt i Stockholm? Styr kosan mot Shanti! Halstrad rödingfilé med löjrom, fänkål och rårakor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


januari 2013
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: