Grillad biff med sallad, rostade tomater och parmesan

december 13, 2012 at 20:40 Lämna en kommentar

En välgrillad biff med en fräsch sallad är fantastiskt gott i all sin enkelhet. Vill man ha lite extra smak, så toppa med ett klassiskt persilje- och vitlökssmör.

Grillad biff

4 personer

4 skivor nötkött på ben 1, 5 – 3 cm tjocka (hängmörad entrecôte är optimalt, men en enklare biff är också gott)
Rapsolja
Smör
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Ta fram köttet och lägg i rumstemperatur en timme innan tillagningen (gör salladen, tomaterna och persilje- och vitlökssmöret under tiden). Torka av köttet och salta och peppra rejält. Hetta upp en grillpanna med smör och lite rapsolja tills den är rejält het och det ryker. Stek köttbitarna två och två, ca 2-3  min på varje sida beroende på köttets tjocklek (eller 42-44 grader för medium rare, om man använder köttermometer). Låt köttet vila ca 5 min och stek på det igen under ca 1 min på varje sida.

Persilje- och vitlökssmör
Ca 100 gram smör
4-6 vitlöksklyftor, pressade
En knippa bladpersilja

Rör smöret mjukt med en gaffel, finhacka persiljan och rör ner den och pressa i vitlök. Forma fyra ägg och lägg in i kylen.

Rostade tomater
2 askar (500 g) körsbärstomater
Rapsolja
Torkad basilika
Torkad timjan
Torkad oregano
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Halvera tomaterna. Häll lite rapsolja i en ugnssäker form. Häll i tomaterna och krydda, häll på lite mer rapsolja och blanda väl. Rosta på 225 grader i mitten av ugnen i ca 30 min.

Sallad
1 ask, 70-100 g rucola
1 ask, 70-100 g färsk babyspenat
Ca 250 g edamamebönor (gröna sojabönor som säljs frysta)
Grovriven parmesan
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Vatten

Gör så här
Koka upp vatten och häll i de frysta edamamebönorna. Ta upp efter en kort stund. Tryck ut de gröna bönorna ur skidorna, glöm inte att plocka bort den tunna hinnan runt bönorna. Skölj rucolan och babyspenaten och torka väl. Blanda salladen med bönorna, häll på en god olivolja, krydda med salt och peppar, tillsätt de rostade tomaterna och toppa med lite grovriven parmesan.

Servera köttet med persilje- och vitlökssmöret på toppen och en rejäl hög sallad till.

Grillad biff med persilje- och vitlökssmör och sallad på rucola, babyspenat och rostade tomater

Grillad biff med persilje- och vitlökssmör och sallad på rucola, babyspenat och rostade tomater

Entry filed under: Kött, Varmrätter. Tags: , , , , , , , .

Restaurang AG – Stockholms köttmecka Lammburgare med karamelliserad rödlök och parmesanmajonnäs på rostat levainbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2012
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: