Restaurang AG – Stockholms köttmecka

december 9, 2012 at 01:04 Lämna en kommentar

Nov 2012

Att starta ambitiös köttkrog med sin barndomsvän verkar vara ett lyckat framgångsrecept. I London huserar de gamla kompisarna Will Beckett och Huw Gott på de hyllade Hawksmoor-restaurangerna och i Stockholm utnämndes vännerna Johan Jureskogs och Klas Ljungquists Restaurang AG till Sveriges Köttkrog 2012 (de driver också Rolfs Kök).

Johan Jureskog pratar entusiastiskt om kött på Mitt Kök-mässan

Johan Jureskog pratar engagerat om kött på Mitt Kök-mässan

Förutom den gemensamma passionen för kvalitetskött förstår de fyra vikten av att ta väl hand om sin personal. Hawksmoor-företaget har av Sunday Times blivit utnämnd till en av de 100 bästa småföretagen att jobba för i Storbritannien. Och 2012 blev Johan Jureskog och Klas Ljungquist Årets Krögare där en del av motiveringen löd: ”Här vittnar medarbetarna om ett engagemang och en lagkänsla som är smått unik i Stockholms restaurangbransch.” Detta engagemang spiller i den bästa av världar över på gästerna och på både Hawksmoor och AG upplevde jag att de trevliga servitörerna var genuint angelägna om att vår upplevelse skulle bli så bra som möjligt.

AG (efter den kemiska beteckningen för silver) är inhyst i en jättelokal en våning upp i ett hus på Kronobergsgatan, där det tidigare låg en silversmedsverkstad. Via en vanlig portuppgång och upp för en slingrande trappa når man restaurangen och möts omedelbart av ställets huvudattraktion: egenhängmörade köttstycken upphängda i långa rader i stora glasskåp. Befriande rakt på sak!

På AG hängmörar man sitt eget kött i stora lass

På AG hängmörar man sitt eget kött i stora lass

Trots stora avdelade ytor, väggar klädda i vitt kakel och en utpräglad industriell stil signerad Jonas Bohlin, så råder det en slags gammaldags hemtrevlighet tack vare skön belysning, vita dukar på borden och tillbehör serverade ur silverskålar. Förutom restaurangen finns också en snygg bardel som bl a serverar tapas (boquerones, tortillas, patatas bravas, choritzo mm, 35-110 kr/st) och vin på glas en tjuga billigare än i restaurangen.

Vi bjöds först på ett par skivor grillat bröd serverat med vispad lardo. Enkelt och gott och lagom att stilla den värsta hungern med.

Grillat bröd med lardo

Grillat bröd med vispad lardo

Vi hoppade över förrätterna (ostron, musslor, glaskrabba, burrata, grissylta, grodlår mm, 25-225 kr) och gick direkt på köttet. Det ska sägas med en gång att om man vill äta kött på den här nivån, så kostar det. Handplockat och hängmörat nötkött från utvalda gårdar går på 745-895 kr inkl. tillbehör för två personer (entrecôte, porterhouse och clubsteak borderlaise på ben). Det går också att få t ex rödvinsbräserad oxsvans, cognacsflamberad pepparstek, råbiff, inkokt lax eller AG:s hamburgare, om man skulle vara sugen på det (195-425 kr).

Utvalda styckdetaljer från AG. Köttet i förgrunden är med Jureskogs ord restaurangens ”grand cru”; en entrecôte som först får hängmöras i 30 dagar, sedan stöps den i sitt eget smälta fett och slutligen hängmöras den ytterligare en tid.

Utvalda styckdetaljer från AG. Köttet i förgrunden är enligt Jureskog restaurangens ”grand cru”; en entrecôte som först får hängmöras i 5 veckor, sedan stöps den i sitt eget bortskurna och smälta fett och slutligen hängmöras den ytterligare under 5-7 veckor.

Vår budget för kvällen var något begränsad, så vi valde restaurangens storsäljare: AG:s 300 g entrecôte (299 kr). Den här köttdetaljen kommer från Skottland och rasen Highland Cattle och är vakuummörad. Vi ville ha vårt kött medium rare och entrecôterna anlände efter kort väntetid perfekt rosarött stekta med härligt välgrillad yta. Köttet var mycket mört och smakrikt, men nådde kanske inte de där svindlade höjderna av exceptionell kvalitet som en hängmörad biff kan bjuda på. Vid ett återbesök i juni 2013 var AG:s entrecôte Highland Cattle hängmörad i 14 dagar och köttet smälte i munnen – säljs fortfarande till samma pris, 299 kr!

AG:s 300 g entrecôte med den skotska flaggan

AG:s 300 g entrecôte med den skotska flaggan

Som tillbehör valde vi pommes frites som var krispiga och goda, om än något för många ”småfnas”. Vi fick också en smörig bearnaisesås med extra mycket och god dragon, snyggt serverad i en elegant såssnipa av silver.

Bearnaisesås serverad ur snygg silversåssnipa

Bearnaisesås

En sallad på färsk babyspenat och grovriven parmesan samt några fantastiskt smakrika halvtorkade tomater kompletterade köttet perfekt.

Färsk babyspenat med grovriven parmesan

Färsk babyspenat med grovriven parmesan

Halvtorkade tomater

Halvtorkade tomater

Dessertlistan är en nostalgisk läsning över omtyckta mammas mat-klassiker: kladdkaka, äppelknyten med mandel, kola och vanilj, tiramisu, chokladglass mm (35-125 kr). Är man bara lite sugen på något sött efter den mättande huvudrätten, så finns där också ett vackert litet vaniljhjärta (45 kr). En perfekt avslutning tillsammans med en macchiato och en calvados (25 kr/120 kr).

Vaniljhjärta, macchiato och calvados

Vaniljhjärta, macchiato och calvados

När det blir säsong framåt senvåren så ser jag fram emot att återvända för att prova en färsk vitlöksstekt glaskrabba (soft shell crab). Och en hängmörad porterhouse!

http://www.restaurangag.se/

Entry filed under: Stockholm. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Vegetarisk lasagne med rostad tomat- och paprikasås, aubergine, zucchini och mozzarella Grillad biff med sallad, rostade tomater och parmesan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2012
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: