Vegetarisk lasagne med rostad tomat- och paprikasås, aubergine, zucchini och mozzarella

december 6, 2012 at 20:31 Lämna en kommentar

Här kommer ett supergott recept på lasagne med tomatsås på två sätt, grillad aubergine, zucchini, mozzarella och sjöar av parmesanbechamel!

Min Vegetariska Lasagne

Ca 4 portioner som huvudrätt

9-12 torkade lasagneplattor
1 aubergine
1 zucchini
1 mozzarella

Aubergine

Gör så här
Skiva auberginen i ganska tunna skivor. Salta på båda sidorna och lägg på hushållspapper i ca 15 min för att dra ut vattnet. Rosta sedan skivorna på en plåt med bakplåtspapper i 200 grader i 10 min.

Tomatsås nr 1
4 stora mogna röda tomater
1 röd paprika
1/2 röd lök
rapsolja
Torkad oregano
Torkad timjan
Torkad basilika
Mald peperoncino (italiensk chilipeppar på burk) eller mald chilipeppar
Salt
Svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här
Hacka tomaterna, paprikan och löken i grova bitar. Häll lite rapsolja i botten på en ugnssäker form och häll i grönsakerna. Tillsätt alla kryddor och pressa ner en vitlöksklyfta. Tillsätt lite extra rapsolja och rör om. Ställ in formen i mitten av ugnen på 225 grader och låt stå i ca 30 min. Grönsakerna ska rostas och få lite färg. Häll ner den färdigrostade grönsaksblandningen i en mixer och pulsmixa ett par gånger alt. grovhacka blandningen för hand.

Tomatsås nr 2
Rapsolja
1 vitlöksklyfta, pressad
2 matskedar tomatpuré
400 g (en burk) krossade tomater
Mald peperoncino (italiensk chilipeppar på burk) eller mald chilipeppar
Salt
Svartpeppar
1 tsk socker
Vatten att späda med

Gör så här
Pressa ner vitlöksklyftan och häll ner tomatpurén i rapsoljan och fräs en stund i en stekpanna. Tillsätt de krossade tomaterna, socker, kryddorna, lite vatten och låt koka på svag värme i 45-60 min. Späd med vatten under tiden.

Bechamelsås
4 msk vetemjöl
4 msk smör
6-8 dl röd mjölk
2,5 dl riven parmesan
Salt
Vitpeppar

Gör så här
Riv parmesanosten. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och vispa i mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och häll i 6 dl av mjölken under kraftig vispning. Låt såsen koka upp och dra ner värmen och sjud en stund. Tillsätt parmesan och späd med mer mjölk om såsen känns för tjock. Salta och peppra rejält.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär zucchinin i tunna skivor och dela mozzarellan i mindre bitar. Blanda ihop tomatsåserna. Häll lite av bechamelsåsen i botten på en stor ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, aubergine, zucchini, mozzarella och bechamelsås. Avsluta med bechamelsås över det sista lagret lasagneplattor. Sätt in formen i mitten av ugnen med ett ark ugnsfolie över. Låt stå i ca 35 min. Ta bort ugnsfolien, höj värmen till 225 grader och låt lasagnen få färg i ytterligare 10-15 min.

Vegetarisk lasagne med rostad tomat- och paprikasås, aubergine, zucchini och mozzarella

Vegetarisk lasagne med rostad tomat- och paprikasås, aubergine, zucchini och mozzarella

Entry filed under: Pasta och Risotto, Varmrätter. Tags: , , , , , , , , .

Kyckling Cacciatora på vitt vin, rosmarin, sardeller, sidfläsk och cannellinibönor i lergryta Restaurang AG – Stockholms köttmecka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2012
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: