Kyckling Cacciatora på vitt vin, rosmarin, sardeller, sidfläsk och cannellinibönor i lergryta

november 30, 2012 at 23:36 Lämna en kommentar

Det finns förmodligen lika många recept på Pollo alla Cacciatora – kyckling på jägarinnans vis – som matlagare. Det här receptet är ett försök att närma mig den underbara kycklingstuvning jag fick i min trapizzino på 00100 Pizza i Rom. Servera den gärna med cannellinibönor som får koka med mot slutet, guanciale eller sidfläsk, rucolasallad med grovriven parmesan och ett gott bröd.

Min Kyckling Cacciatora

Ca 4 portioner

1 hel kyckling delad i mindre bitar (eller 800-1000 g lårfiléer)
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
smör
1 gul lök, skivad
1 selleristjälk, hackad
4 sardellfiléer, hackade
3 vitlöksklyftor, mortlade
2 msk tomatpuré
1 tsk färsk rosmarin, hackad (jag använder 2 tsk, men jag är ett superfan av rosmarin)
1 tsk torkad oregano
1 tsk socker
Några stänk peperoncino/chilipulver
2 dl vitt vin
3 lagerblad
1 burk (400 g) körsbärstomater eller krossade tomater
Ca 2 msk mjöl
Lite vatten om grytan känns för tjock
1/2 burk cannellinibönor

Tillbehör
Ca 50 g guanciale eller sidfläsk
Rucola
Parmesan
Olivolja
Flingsalt (gärna Maldon Seasalt)
Svartpeppar
Bröd

Gör så här
Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 min.

Dela kycklingen i mindre bitar (eller putsa lårfiléerna), salta och peppra. Hetta upp rapsolja och smör och bryn kycklingen runt om på hög värme i en stor stekpanna. Ställ kycklingen åt sidan, men behåll stekfettet.

Skiva löken, hacka selleristjälken och stek på medelvärme i kycklingens stekfett i ca 10 min. Mortla under tiden vitlöksklyftorna och hacka sardellfiléerna. Tillsätt vitlöken, sardellerna, tomatpuré och tomaterna till lök- och selleriblandningen. Häll på vinet och krydda med hackad färsk rosmarin, oregano, lagerblad, socker, salt, svartpeppar och ett par stänk från peperoncino/chiliburken. Häll på lite vatten om blandningen känns för tjock och låt koka ihop en stund.

Blanda innehållet i stekpannan med kycklingen och lägg ner i den avtorkade lergrytan. Tillsätt 2 msk mjöl och blanda väl.

Ställ in i kall ugn och sätt värmen på 175 grader. Låt stå i ca 2 h och häll i cannellinibönorna när det är 30 min kvar. Ta ut ur ugnen och rör runt ett par gånger under tiden.

Knaperstek guanciale eller sidfläsk och låt torka på hushållspapper.

Blanda ner guanciale eller sidfläsk i den färdiga kycklinggrytan och servera med rucola kryddad med olivolja, grovhyvlad parmesan, svartpeppar och havssalt samt ett gott bröd.

Kyckling Cacciatora

Kyckling Cacciatora

Entry filed under: Kyckling, Varmrätter. Tags: , , , , , , , , .

Bœuf bourguignon – underbara franska smaker i lergryta Vegetarisk lasagne med rostad tomat- och paprikasås, aubergine, zucchini och mozzarella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2012
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: