Bœuf bourguignon – underbara franska smaker i lergryta

november 25, 2012 at 16:14 4 kommentarer

Den franska köttgrytan Bœuf bourguignon är en av mina absoluta favoriträtter. Genom åren har jag provat att laga den både i ugnen och på spisen, men nu kommit fram till den ultimata metoden: tre-fyra timmar i lergryta på 175 grader! Köttet faller isär av mörhet och smaken blir djup och mustig. Servera den gärna med mörkbräserad steklök, sidfläsk och en len och god jordärtskockspuré.

Min Bœuf bourguignon

Ca 4 portioner

Ca 1 kg högrev av god kvalitet
Rapsolja
Smör
2 medelstora gula lökar, skivade
2 medelstora morötter, slantade
3 vitlöksklyftor, mortlade
2 msk mjöl
4-5 dl rött vin (förslagsvis det ekologiska Côte du Rhône-vinet Mas Louise, 89 kr)
1 msk tomatpuré
1 oxbuljongtärning
Ca 20 g torkad svamp (t ex trattkantareller eller svart trumpetsvamp)
1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
Salt
Svartpeppar

Tillbehör
Ca 16 små steklökar
60-100 g sidfläsk

Gör så här
Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 minuter.

Ta fram köttet, skär det i 3-4 cm stora bitar, torka av det ordentligt och salta och peppra. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar på mycket hög värme. Ställ köttet åt sidan och häll stekskyn över.

Skiva löken och stek den i ca 10 min på medelstark värme i rapsolja. Skär morötterna i stora slantar och låt dem steka med en stund i löken.

Lägg över kött, lök och morötter i den avtorkade lergrytan. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt vin, tomatpuré, salt, peppar, timjan, lagerblad, torkad svamp och smula i oxbuljongtärningen. Mortla vitlöksklyftorna till en puré och tillsätt dem.

Sätt på locket och ställ in lergrytan i kall ugn, sätt värmen på 175 grader och låt grytan stå i ca 3 timmar. Titta till den och rör om då och då.

Tillaga under tiden steklöken på Julia Childs vis:

Mörkbräserad steklök
Ca 16 steklökar
Rapsolja
Smör
Ca 2 dl mörk oxbuljong (vatten och en buljongtärning)
1 lagerblad
En persiljekvist
Torkad timjan
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Skala steklökarna och bryn dem runt om i rapsolja och smör i en stekpanna på medelvärme under ca 10 min. Tillsätt oxbuljong, lagerblad, persiljekvisten och kryddorna. Lägg på ett lock och sjud sakta i 30-40 min. Vänd försiktigt på lökarna då och då. Plocka upp de mjuka lökarna, täck över och ställ åt sidan.

Skär sedan sidfläsket i tunna strimlor och stek dem knapriga utan fett i en stekpanna. Täck över och ställ åt sidan.

Jordärtskockspuré

Det här urgoda receptet kommer från kocken Tom Sjöstedt.

Ca 700 gram oskalade jordärtskockor
1/2- 1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
En skvätt citronsaft
Salt
Vitpeppar
Färsk timjan

Gör så här
Skala jordärtskockorna och lägg dem efter hand i kallt vatten med lite citronsaft, så att de inte missfärgas. Hacka lök och vitlök i grova bitar. Lägg skockor, lök, vitlök, grädde, mjölk och lite citronsaft i en kastrull och låt koka på svag värme tills skockorna är mjuka (ca 25 min).

Häll innehållet i kastrullen i en sil och samla upp vätskan i en bunke. Lägg skockor och lökblandningen i en mixer och mixa slätt en kort stund. Salta och peppra och tillsätt mer av vätskan om purén känns för tjock.

Värm på steklöken och sidfläsket en stund på låg värme om de har hunnit kallna och fördela dem sedan över varje grytportion. Servera den lena jordärtskockspurén med en kvist färsk timjan till. Bon appétit!

Bœuf  bourguignon med mörkbräserad steklök, sidfläsk och jordärtskockspuré

Entry filed under: Kött, Varmrätter. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Lasagne med köttfärssås på vin och morot varvat med parmesanbechamel Kyckling Cacciatora på vitt vin, rosmarin, sardeller, sidfläsk och cannellinibönor i lergryta

4 kommentarer Add your own

  • 1. Gunnel Svensson  |  november 21, 2015 kl. 22:33

    Låter underbart gott. Synd att man inte kan skriva ut receptet.
    Många hälsningar Gunnel S

    Svara
    • 2. I producentens mage  |  november 22, 2015 kl. 12:08

      Hej Gunnel! Ja, det är ett mycket gott recept! Om du har en PC, så kan du i alla fall skriva ut genom att vänsterklicka med musen, dra över all text (markera den). Gå upp under Arkiv (längst upp till vänster på datorn), välj skriv ut, kryssa i ”markering” och till tryck sist OK. Receptet skrivs ut. Lycka till!

      Svara
  • 3. Robert Fransson  |  december 13, 2015 kl. 15:43

    Jättegott…men var kommer skogssvampen in? Jag stekte upp den och serverade den bredvid men tanken var kanske att den skulle vara i grytan?

    Svara
    • 4. I producentens mage  |  december 14, 2015 kl. 11:22

      Tack för att du påpekade det, Robert! Den torkade svampen stod helt enkelt inte med i uppräkningen av ingredienser som ska läggas ner i grytan. Åtgärdat nu!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2012
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: