Lasagne med köttfärssås på vin och morot varvat med parmesanbechamel

november 17, 2012 at 19:22 Lämna en kommentar

Lasagne är kungen av comfort food! Tricket är rikligt med välkryddad parmesanbechamel som gör den härligt krämig. Och att alltid servera den nygjord förstås.

Min Lasagne

Ca 4 portioner som huvudrätt

9-12 torkade lasagneplattor

Köttfärssås
Rapsolja
1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor
3 matskedar tomatpuré
Ca 500 g köttfärs eller blandfärs
400 g (en burk) krossade tomater
Ev torkad svart trumpetsvamp eller trattkantareller
Ca 1,5 dl rött vin
1 morot, fint riven
1 köttbuljongtärning
Torkad timjan
Torkad basilika
mald peperoncino (italiensk chilipeppar på burk) eller mald chilipeppar
En nypa socker
Salt
Peppar
Vatten
att späda med

Gör så här
Hacka löken och stek den glansig i rapsoljan i en stor stekpanna i ca 5 min. Pressa i vitlöken och tomatpurén och stek en stund. Tillsätt färsen, salt och svartpeppar och bryn allt under omrörning. Häll på de krossade tomterna,  vinet och tillsätt finriven morot, nedsmulad köttbuljongtärning, ev lite torkad svamp, basilika, timjan, några stänk peperoncino eller chili och en nypa socker.

Koka långsamt på svag värme i en timme och späd då och då med vatten.

Lasagne

Bechamelsås
4 msk vetemjöl
4 msk smör
6-8 dl röd mjölk
2,5 dl riven parmesan
Salt
Vitpeppar

Gör så här
Riv parmesanosten. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och vispa i mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och häll i 6 dl av mjölken under kraftig vispning. Låt såsen koka upp och dra ner värmen och sjud en stund. Tillsätt parmesan och späd med mer mjölk om såsen känns för tjock. Salta och peppra rejält.

Sätt ugnen på 200 grader.

Häll lite av bechamelsåsen i botten på en stor form. Varva lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås. Avsluta med bechamelsås över det sista lagret lasagneplattor. Sätt in formen i mitten av ugnen med ett ark ugnsfolie över. Låt stå i ca 35 min. Ta bort ugnsfolien, höj värmen till 225 grader och låt lasagnen få färg i ytterligare 10-15 min.

Ännu mer lasagne

Entry filed under: Pasta och Risotto, Varmrätter. Tags: , , , , , , , , .

Fisksoppa med saffran, grädde, crème fraîche och vitt vin Bœuf bourguignon – underbara franska smaker i lergryta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2012
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: