Fisksoppa med saffran, grädde, crème fraîche och vitt vin

november 16, 2012 at 21:27 Lämna en kommentar

Det här är min sons favoriträtt just nu. Gyllengul och god, serverad med aioli och bröd.

Fisksoppa

Ca 4 portioner

Ca 300 g färsk laxfilé
Ca 30 räkor
1/2 – 1 burk musslor
rapsolja
1 mellanstor gul lök, hackad
1 mellanstor fänkål, hackad
3 vitlöksklyftor
2 tsk tomatpuré
2 kuvert saffran
2 dl vitt vin
3 fiskbuljongtärningar i ca 5 dl vatten (späd med mer vatten om soppan känns för tjock)
1 dl crème fraîche
1, 5 dl matlagningsgrädde
ett kryddmått cayennepeppar
Vitpeppar
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad basilika
2 msk hackad bladpersilja

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Skala räkorna och ställ dem i kylskåpet.

Koka upp 3 fiskbuljongtärningar i 5 dl vatten i en kastrull och ställ åt sidan.

Hacka löken och fänkålen. Stek dem glansiga i rapsolja på medelstark värme ca 10 min i en stor stekgryta. Pressa ner vitlöken och tillsätt tomatpuré, cayenne-peppar och saffran. Låt det fräsa en kort stund. Tillsätt vinet och låt det koka ihop. Häll i fiskbuljongen och låt koka ytterligare ett par minuter. Rör ner grädde och crème fraîche. Tillsätt vitpeppar, basilika och oregano. Koka upp och sjud sedan på svag värme i 15 min.

Ta fram fisken. Gnid in den med rapsolja och krydda med vitpeppar och salt. Lägg i en ugnssäker form och ställ in i ugnen på 150 grader i ca 20 min.

Hacka persiljan. Ta ut laxen ur ugnen, ta bort skinnet och dela den i mindre bitar. Tillsätt laxen, räkorna och musslorna till den färdiglagade soppan. Låt soppan koka upp och tillsätt ev mer vatten om den känns för tjock. Servera i djupa tallrikar och strö persilja över. Bjud aioli och bröd till.

Fisksoppa med aioli

Aioli
1 äggula
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vitvins– eller sherryvinäger
1 tsk dijonsenap
Salt
Vitpeppar
Ca 1, 5 dl rapsolja

Gör så här
Vispa ihop äggula med pressad vitlök, vinäger och senap. Tillsätt rapsoljan först droppvis, sedan i en tunn stråle under ständig vispning tills aiolin är tjock och glänsande. Krydda med salt och vitpeppar.

Entry filed under: Soppor, Varmrätter. Tags: , , , , , , , , , , , .

Restaurang Tokyo, Yasuragi Hasseludden – ojämn japanskinspirerad matupplevelse Lasagne med köttfärssås på vin och morot varvat med parmesanbechamel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2012
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: