Restaurang Tokyo, Yasuragi Hasseludden – ojämn japanskinspirerad matupplevelse

november 11, 2012 at 21:55 2 kommentarer

Nov 2012

Spahotellet  Yasuragi Hasseludden ligger vackert på en höjd omgivet av tallar och med utsikt över Höggarnsfjärden och Lidingö, ca 20 minuters bilfärd från Stockholm. Yasuragi betyder inre ro och harmoni och de japanska influenserna är genomgående i maten, miljön, badet och aktiviteterna (bl a yoga, meditation och sushiskola). Innan de japanska vindarna blåste in över fjärden ägdes lokalerna av LO och fungerade bl a som kursgård, mer känd som ”Betongbunkern”. 70-talsbetongen finns kvar i de långa hotellkorridorerna, men passar förvånansvärt bra ihop med den brun-grå och minimalistiska japanska inredningsstilen.

Spahotellets största behållning är det vackra badet med en stor inomhuspool, dusch-, bastu- och tvagningsdel med två olika typer av omklädningsrum, varav ett där ombyte ska ske under tystnad – en mycket bra idé! Tar man klivet ut i naturen hittar man den härliga sittpoolen byggd av vackra flata stenar. Det är underbart att sjunka ner i det varma vattnet och njuta av stillheten och lugnet, där till och med det glittrande ljuset mellan tallarna från de sakta förbiglidande Finlandsfärjorna bidrar till stämningen… på behörigt avstånd.

Efter tvagning, simning och småprat i den varma poolen var det dags för middag på Restaurang Tokyo (på spahotellet finns också restaurang Teppanyaki, där man delar bord med flera gäster och en kock tillagar maten på en stekhäll vid bordets mitt). Det här var mitt åttonde besök på Yasuragi och Restaurang Tokyo över en femårsperiod och tyvärr måste jag konstatera att intrycket av restaurangen är något svajigt.

Lokalen (som också fungerar som frukostmatsal) är ganska tråkig – enkla bord och stolar i blont träslag med utplacerade skärmväggar och dämpad belysning. Som en bättre skolmatsal. På Yasuragi äter man i sin bomullsrock, yukata, vilket är skönt och avslappnat men förmodligen bidrar till restaurangens något opersonliga stämning – alla gäster ser likadana ut.

Ett av problemen är servicenivån. Personalomsättningen är förmodligen hög vilket innebär att man vid ena besöket kan få vänligt och initierat bemötande av kunnig och erfaren personal, medan nästa besök kan ta sig nästan patetiska uttryck i vimsighet, bortglömda drycker och orimligt lång väntetid. Denna gång var servitrisen ett enda stort leende och även om hon enligt egen utsago var oerfaren, så gjorde hon sitt bästa för att ta reda på det vi frågade om, och bemödade sig verkligen om att allt skulle bli så positivt som möjligt.

Vid övernattning på Yasuragi ingår middagen och består av två förrätter, en varmrätt och en dessert (470 kr utan övernattning).

Till förrätt åt jag först Friterad vårrulle med fläsk och ingefära serverad i en cashewdressing. Tyvärr var fläsket av det kompakta, sammanpressade slaget vilket skulle visa sig vara det genomgående temat för kvällen. De hackade cashewnötterna låg i en röd sås som rätt och slätt smakade ketchup. En gnutta chilihetta hade inte varit fel här.

Friterad vårrulle i cashewdressing

Sedan tog jag in 3 bitar Sushi Moriawase (kockens val av nigiri) och misosoppa. Fisken var fräsch, men riset var lite för kallt. På Yasuragis egen sushiskola får man lära sig att sushiris ska serveras ljummet. Man får också prova att göra egna nigiri och makirullar, vilket är både kul och gott. Lektionen är 60 min och går att boka när man övernattar fredag eller lördag (ingen extra kostnad).

Sushi Moriawase

Till varmrätt blev det Friterad kungsflundra och hummerfylld wonton i ingefärsbuljong. Fisken var mycket lätt friterad och mjäll och god. Wonton är en slags kokt dumpling med fyllning. Tyvärr var den blötmjuk i konsistensen och fylld med en sammanpressad hummerblandning med intetsägande smak. Några salladsblad och en bit morot fick också plats i skålen. Men att vi ens kunde separera de olika smakerna i rätten var ett under, med tanke på vad som toppade anrättningen:  en hög med lövtunna rökta bonitoflingor som i ångan från ingefärsbuljongen svajade fram och tillbaka. Det var en fascinerande syn med de ”dansande fiskflingorna”, men vad som inte var lika fascinerande var smaken (fisken torkas, röks och fermenteras tills den är brun och hård som trä och sedan hyvlas den tunt över maten som smaksättare). Problemet var bara att den intensivt rökiga doften och smaken totalt dominerade rätten och de andra ingredienserna hade inte en chans. Ett klockrent fall av kill your darlings, kära kockar – stryk bonitoflingorna eller upplys åtminstone om att de ingår i rätten!

Friterad kungsflundra och hummerfylld wonton i ingefärsbuljong med bonitoflingor

Mitt hopp stod till desserten, men inte heller där blev det full pott. Jag tog in Körsbärsmousse med chokladkräm och chai te-sorbet. Tyvärr återkom det sammanpressade och kompakta temat för kvällen i körsbärsmoussen som saknade all fluffighet och hela anrättningen blev onödigt sliskig med en alldeles för söt chokladkräm i botten. Sorbeten var mer glass än sorbet, men fantastiskt god tillsammans med ett litet sesamfrökex. Måltidens höjdpunkt.

Körsbärsmousse med chokladkräm och chai te-sorbet

Det ska tilläggas att precis som servicen har kvaliteten på maten varierat stort från gång till gång – denna gång var det uppenbarligen ett bottennapp. Portionerna var dock mycket större än tidigare vilket var ironiskt och får mig att tänka på det gamla Woody Allen-skämtet (scrolla ner till slutet av inlägget). Kanske dags att ge Restaurang Teppanyaki en chans vid nästa besök?

http://www.yasuragi.se/

Entry filed under: Stockholm. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Ginger Beer – god vuxenläsk Fisksoppa med saffran, grädde, crème fraîche och vitt vin

2 kommentarer Add your own

  • 1. Johanna  |  november 18, 2013 kl. 08:00

    Hittade det här inlägget när jag googlade för att ta reda på om restaurang Tokyo på Yasuragi alltid är så bisarrt långsamma. När vi fick vår varmrätt hade sällskapet vid bordet bredvid hunnit få in sin dessert, äta klart och gå. Anledningen att vi inte frågat personalen vad som dröjde tidigare var dels att vi saknade klocka och dels att det med jämna mellanrum faktiskt kom ut enstaka varmrätter till andra gäster i samma sittning. De verkade liksom ha någon flaskhals i köket som gjorde att de kunde laga ca en varmrätt i taget. När vi till slut sa till körde de förklaringen att de glömt bort oss, något jag inte är säker på stämmer. Vet inte hur länge vi väntade men när vi sa till hade vi varit på restaurangen i 1,5 timme.

    Svara
  • 2. I producentens mage  |  november 18, 2013 kl. 16:41

    Hej Johanna!
    Tråkigt att höra att ni också råkade ut för en förvirrad servering. De som har jobbat där länge är jättebra, men personalomsättningen är hög och då är det svårt att ha en jämn nivå. Det blir lite roulette för gästerna, kan man väl säga🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2012
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: