Minestrone – matig grönsakssoppa med svamp och parmesan

november 4, 2012 at 18:51 Lämna en kommentar

Den italienska minestronen är fantastiskt god och nyttig och kan göras på tusen olika sätt. Du kanske minns den urvattnade versionen från skolbespisningen, men den här är något helt annat!

Min variant är något försvenskad – jag använder torkad svart trumpetsvamp eller trattkantareller istället för porcini (torkad karljohansvamp). Den innehåller ingen pasta eller ris, men är tjock och mättande med en gnutta het peperoncino och parmesan.

Min Minestrone

3- 4 portioner

1 gul lök, hackad
2 morötter, hackade
1 selleristjälk, hackad
Rapsolja eller olivolja
1/2 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar
30 g mangold, hackad
2 fasta potatisar
400 g (en burk) hela tomater och juice, hackade
200 g ( en halv burk) cannellini– eller borlottibönor
Ca 20 g torkade trattkantareller eller svart trumpetsvamp
En kantbit parmesan
Salt
Vitpeppar
Peperoncino
, mald (italiensk chilipeppar på burk)

Gör så här
Hacka lök, morötter och selleristjälken i små bitar. Fräs glansiga i rapsolja eller olivolja i en stor stekpanna på medelvärme i ca 10 minuter under omrörning. Koka upp grönsaksbuljongtärningarna i 1/2 liter vatten i en kastrull. Hacka mangold (ta bort stjälkarna), skala och tärna potatisen. Öppna tomatburken och häll av och spara juicen. Tag bort och släng kärnorna från tomaterna och hacka dem sen.

Rör ner buljong, tomathacket plus juice, svamp (den behöver inte blötläggas), potatis, mangold, bönor och en bit parmesan i stekpannan. Krydda efter tycke och smak med salt, peppar och peperoncino. Låt det koka upp och minska sen till svag värme. Koka i ca 1 1/2 h, späd med vatten till önskad tjocklek. Fiska upp parmesanbiten som nu är mjuk och har fått härlig smak av grönsakerna. Hacka osten i små bitar och rör ner dem i soppan igen. Servera med ett gott bröd.

Minestrone

Entry filed under: Soppor, Varmrätter. Tags: , , , , , , , , , .

Restaurant Chez Paul – en klassisk fransk bistro med vällagad mat Hawksmoor – Londons bästa steakhouse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2012
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: