Restaurant Chez Paul – en klassisk fransk bistro med vällagad mat

oktober 29, 2012 at 23:00 Lämna en kommentar

Aug 2012

I Paris skulle man kunna tro att det går att göra sitt restaurangval genom att blunda, snurra ett varv och peka på måfå mot ett av stadens alla matställen. Tyvärr är det knepigare än så, eftersom det finns lite för många dåliga restauranger i denna underbara stad. Så jag tog hjälp av matbloggarvärlden och i Paris är det bl a www.davidlebovitz.com som gäller för de bästa tipsen, om man föredrar att läsa på engelska framför franska.

Ett av målen för denna resa var att äta typiskt franskt och gärna en god köttbit på en klassisk fransk bistro. David Lebovitz rekommenderade bl a Chez Paul, en restaurang som jag har gått förbi många gånger och varit nyfiken på, så den fick det bli.

Chez Paul ligger ca 5 min från Bastiljen på 13 rue de Charonne, arr 11, och har över 100 år på nacken under ledorden fraîcheur, qualité och tradition. På de gula väggarna hänger nostalgiska tavlor och fotografier, mörkt trä och skinn dominerar och det är vita dukar på borden. Vid fint väder kan man sitta utomhus mot gatan.

Restaurangen erbjuder samma à la cartemeny vid lunch som på kvällen, och innehåller rätter som ägg i majonnäs, gåslever, varm chèvre på salladsbädd, gratinerad löksoppa, konjaksflamberad pepparstek, råbiff, grillade sardiner, crème brûlée och tarte tatin. Franskare kan det inte bli.

Jag började med att ta in en pichet rött vin (Sauvignon de Bergerac). En pichet är en liten karaff motsvarade ungefär två glas, som ofta är ett mycket prisvärt alternativ till vin på glas i Paris. Här kostade den 4,30 € .

Till förrätt blev det  Escargots de Bourgogne – sex sniglar i persilje- och vitlökssmör (8,50 ). Och även om sniglarna var spänstiga och goda, så är det baguettedoppandet i det underbart varma, salta smöret man egentligen vill åt.

Escargots de Bourgogne, beurre persillé

Köttkvaliteten kan variera stort på parisiska restauranger, så att satsa på en dyrare Filet de bœuf (oxfilé) är ett säkert kort, om man vill undvika skosula. På Chez Paul serverades den med bearnaisesås och ugnstekta skivade potatisar (28 ). Köttet var mycket bra, men något längre stekt än vad jag hade önskat och såsen var len och smörig med en fin dragonsmak.

Återstår att prova desserterna vid nästa besök.

Filet de bœuf, sauce béarnaise

http://www.chezpaul.com/

Det bästa köttet jag någonsin har ätit beställde jag på en annan klassisk bistro i Paris: Le Severo på 8, rue des Plantes, arr 14. Det var flera år sen och jag vågar knappt återvända med tanke på vilka mytiska proportioner denna perfekt röda (saignant) côte de bœuf med medföljande krispiga pommes frites har antagit. I mitt minne var det som att skära i smör. Ett varningens ord dock: gå för guds skull inte hit om du äter ditt kött ”well done”! Du blir i bästa fall utskälld och i sämsta fall utkastad av krögaren som är en f d slaktare och mycket, mycket stolt över sitt fantastiska, egenhängmörade kött.

In English: Looking for a good classic French bistro in Paris? Try Chez Paul behind the Bastille, for escargots, filet de bœuf and other wonderful French dishes.

Entry filed under: Paris. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Pulled pork på fläsklägg med marockanska kryddor i lergryta Minestrone – matig grönsakssoppa med svamp och parmesan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2012
M T O T F L S
    Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: