Pulled pork på fläsklägg med marockanska kryddor i lergryta

oktober 24, 2012 at 22:10 Lämna en kommentar

Om du någon gång har fastnat framför en bit fläsklägg för 29,90 kr/kg i köttdisken och undrat vad kan jag göra med den där, så kommer här ett smaskigt förslag: Fläsklägg med marockanska kryddor serverad som pulled pork med guacamole, tomatsalsa, gräddfil och sallad i hembakat pitabröd.

Fläskläggen kan göras flera dagar i förväg och värmas upp strax innan servering. Pitabröden tar ca 1, 5 timme att baka inkl. jäsning och är godast nybakade.

Marockanskt fläsklägg i lergryta
1 stor fläsklägg med ben som får plats i en lergryta (lammlägg går också bra)
Salt (hoppa över saltet helt och hållet om fläskläggen är rimmad)
Svartpeppar
Rapsolja
1 tsk mjöl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor, mortlade
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
1 tsk mald ingefära
1, 5 tsk paprikapulver
2 paket saffran
1-2 tsk harissa (chilipasta)
2 tsk muscovadosocker
1 burk krossade tomater
1 liten hackad inlagd saltad citron (kan ersättas med saft och zest av en 1/2 citron)
Ca 1 liter köttbuljong på 2 tärningar

Gör så här
Lägg lergrytan i kallt vatten i ca 10 min. Ta upp och torka av.

Salta och peppra fläskläggen och pudra ca 1 tsk mjöl över (hoppa över saltet om den är rimmad). Bryn den runt om i rapsolja i en stekpanna, ta upp och lägg åt sidan.

Koka upp 1 liter vatten med 2 buljongtärningar i en kastrull.

Skiva löken och stek den på medelvärme i stekpannan tills den är mjuk och börjar ta färg. Mortla vitlöksklyftorna. Tillsätt vitlöken och alla kryddorna plus sockret och harissan till löken och fräs en stund. Tillsätt en burk krossade tomater.

Finhacka den inlagda citronen (tänk på att ta bort ev. kärnor). Tillsätt citronhacket och låt alltsammans koka ytterligare en stund.

Blanda innehållet i stekpannan med buljongen och häll i lite av blandningen i botten på lergrytan. Lägg i fläskläggen och täck den sedan med resten av lök-, tomat- och kryddblandningen.

Sätt på locket på lergrytan och ställ in den i kall ugn. Sätt på ugnen på 175 grader. Låt den stå i ca 4 timmar, vänd på köttet och ös ca 1 gång/timmen.

När fläskläggen är färdig ska köttet vara mört och falla av benet. Låt allt svalna och ta sedan upp köttet, rensa bort ben, svål och synligt fett och dra isär köttet i strimlor (pulled pork). Ställ åt sidan och värm sedan upp köttet i en kastrull innan servering. Lök-, tomat- och kryddröran som blir över kan sparas och ätas med t ex couscous eller bulgur.

Pulled pork på fläsklägg med tomatsalsa, guacamole, gräddfil och sallad i pitabröd

Guacamole
2 mogna avokado
1 schalottenlök
1/2 tomat
1/2 citron, saften
1 vitlöksklyfta
2 msk crème fraiche
tabasco
salt
2 msk färsk koriander

Gör så här
Mosa avokadon och tillsätt citronsaften. Skala den halva tomaten, gröp ur kärnorna och hacka den smått. Finhacka schalottenlök och tillsätt den och tomaterna till avokadoröran, pressa i vitlöksklyftan och tillsätt crème fraiche. Krydda med tabasco och salt efter tycke och smak, finhacka koriandern och blanda i den. Ställ svalt.

Tomatsalsa
4 mogna tomater
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk rödvins- eller sherryvinäger
2 tsk muscovadosocker
salt
svartpeppar
1/2 dl strimlad basilika

Gör så här
Halvera tomaterna, ta ur kärnorna och tärna tomaterna. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Blanda ihop tomater och lök. Blanda olivolja, vinäger, socker, salt och svartpeppar i en skål. Häll ner blandningen i tomaterna och löken. Ställ kallt. Tillsätt strimlad basilika innan serveringen.

Pitabröd
Det här receptet kommer från Recept.nu
http://www.recept.nu/monica_eisenman/matbrod/mjol/pitabrod/

8 st.

25 g jäst
5 dl vatten
1, 5 msk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp.

Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov.

Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar.

Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 cm i diameter. Om du vill ha tunnare bröd, så kavla ut dem till ca 14 cm i diameter.

Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Pulled pork, tomatsalsa, guacamole, gräddfil och sallad

Strimla salladen, riv basilikan och blanda ner i tomatsalsan, ta fram guacamole och gräddfil och häll upp allt i skålar. Värm köttet tillsammans med lite lök-tomat- och kryddröra och lägg upp på fat. Skär ett snitt i varje bröd. Ställ fram allt på bordet och låt var och en fylla sitt pitabröd.

Entry filed under: Kött, Varmrätter. Tags: , , , , , , , .

Katz’s Delicatessen – karnivorernas paradis på New Yorks äldsta deli Restaurant Chez Paul – en klassisk fransk bistro med vällagad mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2012
M T O T F L S
    Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: