Les Cocottes de Christian Constant – inbjudande charm i små gjutjärnsformar

oktober 18, 2012 at 00:02 Lämna en kommentar

Aug 2011

På 135, rue Saint-Dominique, arr 7, i Paris ligger den mycket trevliga restaurangen Les Cocottes de Christian Constant. Den ägs av kocken, kokboksförfattaren och Légion d’honneur-dekorerade Christian Constant. På samma gata driver han också finkrogen Le violon d’Ingres som har en Guide Michelin-stjärna, samt Café Constant som serverar traditionell brasseriemat. Och vill man testa hur två av Constants adepter sköter sig, så ligger deras restaurang Les Fables de la Fontaine lite längre ner på gatan.

Les Cocottes är ett avslappnat, no nonsense-ställe i en avlång modern lokal där man sitter vid bardisken eller runt höga bord. Bordsbokning är inte möjlig, så var beredd på väntetid.

Klockan var runt 15.00 när jag kom med andan i halsen och fick veta av den mycket trevliga hovmästaren att lunchen precis var avslutad. Men hungrig som jag var och sugen på att prova Constants mat, så bönade och bad jag om att få komma in. Okej då, var svaret, men då får du hålla till godo med vad köket har kvar. Inga problem!

Les Cocottes koncept är – förutom att anställa urtrevlig personal – att servera maten direkt ur små gjutjärnsformar (les cocottes) och glas (les verrines). Det skulle kunna upplevas som sökt, men det är något med ställets befriande charm som gör att det bara känns rätt.

Och helt rätt är även kvaliteten på maten. Menyn innehåller rätter som fyllda grisfötter, konfiterat lamm, pilgrimsmusslor med apelsinsmör, späda grönsaker, seabass med musslor, ravioli och havskräftor, tryffeläggröra, chokladtårta, våfflor med choklad, kola och saltat smör.

Så vad kunde köket erbjuda mig i elfte timmen? Jo, det blev en välkryddad Gazpacho (7 €) och en underbart krämig och välsmakande Emietté de thon, caviar d’aubergines och gelée de tomates (9 € ) – inlagd tonfisk med bakad aubergineröra och tomatgelé. Och glöm vinkylare till det vita vinet, det serverades i en snygg plastpåse. Ja, stället har som sagt var charm.

Gazpacho och Emietté de thon, caviar d’aubergines och gelée de tomates

http://www.maisonconstant.com/eng_cocottes.htm#

In English: friendly and charming ambiance among delicious cocottes, and verrines at Les Cocottes de Christian Constant, Paris.

Entry filed under: Paris. Tags: , , , , , , , , , , , , , , .

Del Posto – stjärnbeströdd italienare Matiga och mättande soppor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2012
M T O T F L S
    Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: