Stockholms tre bästa sushiställen

oktober 16, 2012 at 20:40 Lämna en kommentar

Sep/okt 2012, juni 2013

1. Akki Sushi
Folkungagatan 45, Stockholm, tel. 08-643 33 77                                                          

Brevid Medborgarplatsens t-baneuppgång hittar du Stockholms förmodligen bästa sushi. Akki är ett skyltlöst hål-i-väggenställe med sex sittplatser och obefintlig vänteyta. Tuffa, tatuerade killar jobbar snabbt och koncentrerat till hög musik och alla beställningar görs à la minute, vilket innebär nyuppskuren och fräsch fisk, som sig bör ljummet ris och dessutom smakrika och snygga toppings som t ex sesamfrön, chiliflakes, grön och röd rom, sesamolja och hackad lök. Bildens Shogun kostar 135 kr (13 bitar).

Shogun 13 bitar: lax, röding, makrill, red snapper, vitling, yellow tail, skärmmussla, tonfisk och makirullar med avocado, gurka och lax.

2. Råkultur
Kungstensgatan 2, Stockholm

Om Akki är den tuffa, tatuerade, hip hop-brorsan, så är Råkultur den sofistikerade, belästa och belevade systern. Men eftersom Akki är ett hål-i-väggen-ställe där man äter snabbt på plats eller hellre tar take away, så är det svårt att göra en direkt jämförelse krogarna emellan – förutom vad det gäller maten förstås. Och ska vi hålla oss till sushin, så är det en nog en smaksak vilket ställe som får toppoängen. Båda restaurangerna levererar fin, färsk fisk och intressanta toppings. Akkis ljumma, lite lösa ris vinner dock över Råkulturs svalare, kompakta risbas.

Råkultur

Råkultur

Råkultur

Te-timglaset visar när teet är färdigt

Till lunch provade vi 11 bitar Sushi Moriawase (122 kr) och fick in en god blandning av bl a torsk, makrill, lax, bläckfisk, gös, marulk och omelett. Allt var mycket fräscht, färskt och gott, men jag blev särskilt imponerad av den möra, råa bläckfisken med en perfekt droppe svart bläck på toppen. Snyggt!

Råkultur

Hur motverkar man de saltsuktande svenskarnas ovana att dränka sushin i soja? Servera den med en pensel might do the trick…

Hur motverkar man de saltsuktande svenskarnas ovana att dränka sushin i soja? Att servera den med en pensel might do the trick…

Råkultur har öppet mån-fre 11.30-16.00, 17.00-22.00, lör 12.00-22.00, sön stängt

http://www.rakultur.se/sv

3. Bistro Barbro
Hornstulls Strand 13, Stockholm

Under Långholmsbron ligger Barbro eller om man vill skoja till det, Bar-bro. Det är en snygg och trevligt stimmig restaurang och bar med egen liten biosalong i källaren. Personalen är ung och vänlig och i köket står två kockar med bakgrund från Restaurang Teppanyaki, Yasuragi Hasseludden, vilket förstås innebär japanskt inspirerade rätter inkl. sushi och sashimi (6-15 bitar: 95-195 kr). Vissa rätter kan man beställa som stor eller liten portion.

Sushin når inte upp till Akkis eller Råkulturs höjder, men det som däremot sticker ut är norimakirullarna Tempurafriterad spicy tuna (155 kr) –  en av de bästa jag ätit! Det är tio rejäla tonfiskfyllda bitar med bl a tamarindsoja, fermenterad kimchi och olika typer av chili i både rullarna, såsen och den krispiga tempuran. Mycket smakrikt utan att vara för starkt och mättande med en nästan köttig känsla.

Tempurafriterad spicy tuna

http://bar-bro.se/

Entry filed under: Stockholm, Sushi. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Spuntino – ditt Brooklynhak i Soho 00100 Pizza – urgod trapizzino i Testaccio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2012
M T O T F L S
    Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: