Little Owl – hypat och hemtrevligt

oktober 16, 2012 at 21:16 Lämna en kommentar

Sep 2012

Little Owl är en varm och charmig restaurang på 90 Bedford Street i Greenwich Village, New York. Med en massiv hype och enbart ett trettiotal stolar så bör man vara ute i god tid för att få ett bord. Reservation är möjlig 30 dagar innan.

Så, lever Lilla Ugglan upp till hypen? Ja. Av flera anledningar. Först och främst tack vare lokalen, stämningen och servicen. Det är ett litet ställe, men känns luftigt med den väl tilltagna takhöjden och fönstren som sträcker sig från golv till tak. Belysningen är dämpad och stämningen glad och stimmig.

Vi var tre i sällskapet för kvällen och anlände vid olika tidpunkter. På många restauranger i New York brukar man inte få sitt bord innan alla har kommit, men för den trevliga och avslappnade personalen var inte det något problem. Den första som anlände blev glatt visad till två olika bord med frågan: var föredrar du att sitta?

Menyn är medelhavsinspirerad med betoning på det italienska köket. Inget finlir, snarare vällagad comfort food. Vi började med att dela på signaturrätten Gravy Meatball Sliders – tre stora köttbullar gjorda på färs av fläsk, biff och kalv och rejält med pecorino (15 $). De serveras med långsamt och länge kokt tomatsås mellan små vitlöksbröd och lite rucola. Smakrikt, god konsistens och lagom att dela på för två eller tre personer. Vill man ta med sig smakupplevelsen hem så finns chef Joey Campanaros och mormor Rosies recept på Little Owls hemsida.

Gravy Meatball Sliders

Vi tog in ytterligare en förrätt, Soft Shell Crab, att dela på och fick den upplagd på varsin tallrik, utan att be om det (dagspriset varierar).  Det är sådana små detaljer som höjer servicen från bra till utmärkt.

Soft Shell Crab

Krabban (blue crab) gör sig av med sitt gamla hårda skal och när den börjar bilda ett nytt skal som fortfarande är mjukt är det dags att plocka upp den. En process som bara tar 1-3 timmar, så det gäller att snabba sig. I USA fångas och äts krabban färsk maj-september, men finns också att få tag i fryst året runt.

På Little Owl anländer den lätt friterad med skal och allt och är en mjuk och samtidigt krispig delikatess. Den serveras med en sallad på sparris, selleri, majs och gurka. Höjdpunkten var den krämiga dressingen gjord på bl a buttermilk (kärnmjölk, som tyvärr inte längre säljs i Sverige). Oemotståndlig!

Till varmrätt åt vi bl a en hel grillad abborrelik fisk med tillhörande Main Lobster Risotto (32 $). Fisken var mjäll och fylld med örter och citron och risotton var god, men något överkokt och saknade lite av djupet som bara en utmärkt fond kan ge.

Vi tog också in en portion mexikansk majs (9 $). Majs är en blind fläck på min matkarta – tänk tråkig burkmajs – men det här var något helt annat! Grillad och lagom söt med spännande kryddor och len i konsistensen.

Mexikansk majs

Vi avslutade med något av det svenskaste man kan äta: jordgubbs- och rabarberpaj med vaniljglass (8 $). Det var fin balans mellan sött och surt och efter allt annat vi hade ätit så var det lagom att dela på en portion.

Vi gick mätta och belåtna ut på gatan och just när vi hade börjat promenera hem öppnades dörren och hovmästaren tittade ut och ropade efter oss:

– Thank you, we would love to see you here again!

Ja, vi lovar. Vi kommer tillbaka!

Jordgubbs- och rabarberpaj

http://www.thelittleowlnyc.com/

In English: Varm, welcoming, and wonderful at Little Owl in Greenwich Village, New York.

Entry filed under: New York. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Rubirosa – pepperoni pizza heaven! Del Posto – stjärnbeströdd italienare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


oktober 2012
M T O T F L S
    Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste inläggen

Tweets


%d bloggare gillar detta: